Ирландия глобява Meta с 400 млн. щ. долара за целева реклама

Meta планира да обжалва решението

Ирландия глобява Meta с 400 млн. щ. долара за целева реклама | StandartNews.com

Комисията за защита на данните на Ирландия наложи глоба на Meta в размер на 400 млн. долара за нарушения при събирането и обработката на потребителски данни за целева реклама. За това съобщава The Verge. Регулаторът смята, че компанията е принудила потребителите да се съгласят с обработката на личните им данни в Instagram и Facebook.

Глобите са наложени след две жалби, подадени през 2018 г. Компанията е обвинена в неспазване на Европейския регламент за защита на данните (ОРЗД). Новият закон беше приет същата година, но въпреки това Meta продължи да изисква от потребителите да се съгласяват с обработката на данни в споразумение с потребителя. В жалбите се посочва, че това е равносилно на насилствено даване на съгласие за целева реклама.

Регулаторът смята, че компанията не е обяснила достатъчно ясно условията на потребителите. След консултация с Европейския комитет по защита на данните беше решено, че такова съгласие не може да защити подобни нарушения. В допълнение към наложените глоби на дружеството беше наредено да приведе услугите си в съответствие с изискванията на GDPR в срок от три месеца.

Meta планира да обжалва решението. Представители на компанията също така заявиха, че това по никакъв начин няма да попречи на услугите да показват целеви реклами. "Проучваме различни варианти как да продължим да предлагаме на потребителите персонализираната си услуга", се казва в изявление на Meta.

Това не е първият случай, в който Meta е глобена за обработване на лични данни. През септември компанията беше глобена с 402 млн. долара за обработване на информация за тийнейджъри, а през ноември на разработчика беше наредено да плати 276 млн. долара за изтичане на данни през 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай