Ирак отмени забраната на Telegram

Ирак е критикуван от организации по целия свят за налагането на цензура в интернет

Ирак отмени забраната на Telegram | StandartNews.com

Министерството на телекомуникациите на Ирак отмени забраната на Telegram, след като блокира чат приложението поради опасения, свързани със сигурността. 

Властите са заявили, че са променили първоначалното решение, след като „от компанията са оказали съдействие в комуникацията си с представителите на властта относно опасенията за сигурността на гражданите на Ирак.

От самата компания са заявили пред Reuters, че забраняват на потребителите да публикуват без съгласие лични данни в платформата. От Telegram не са споделили лична потребителска информация с иракските власти. 

Миналата седмица Ирак забрани чат платформата с мотива, че много канали публикуват лични данни на граждани като имена, адреси и семейни връзки с други хора. По това време от Министерството на телекомуникациите заявиха, че от Telegram не са отговорили на исканията им и в резултат на това страната блокира достъпа до приложението на местно ниво, припомня Reuters.

Ирак е критикуван от организации по целия свят за налагането на цензура в интернет. През юли Amnesty International предупреди, че проектозаконите на страната могат да дадат на правителството „правото“ да наказва всеки, който критикува публично властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай