Intel привлече изпълнителен директор на TSMC, за да увеличи производството на чипове по договор

Преди да се присъедини към TSMC през 2009 г., Лий работи в компании като Synopsys, Cadence и Texas Instruments

Intel привлече изпълнителен директор на TSMC, за да увеличи производството на чипове по договор | StandartNews.com

Intel нае ветерана от TSMC Сук Лий за ръководител на нов офис за екосистемни технологии. Лий ще бъде натоварен със задачата да разработи екосистемата за проектиране на чипове в Intel Foundry Services (IFS) - подразделението, което ще се занимава с услуги по договорно производство на чипове. Разработването на екосистемата за проектиране на чипове е от решаващо значение за дългосрочния успех на IFS и ще ѝ помогне да привлече повече клиенти.

Преди да се присъедини към TSMC през 2009 г., Лий работи в компании като Synopsys, Cadence и Texas Instruments. В TSMC Лий е вицепрезидент по управление на инфраструктурата на проекта. Той отговаря за създаването и развитието на платформата за отворени иновации (OIP), която позволява на различни компании да предлагат инструменти за разработване на чипове, които могат да се произвеждат в заводите на TSMC. OIP има много членове. Те предоставят своите инструменти за автоматизация на електронното проектиране (EDA), готови блокове за чипове, услуги за проектиране (външни и вътрешни), услуги за опаковане и логистични услуги. Благодарение на програмата на TSMC много стартиращи фирми за проектиране на чипове, които нямат собствени производствени мощности, успяха да започнат да доставят своите продукти. Примери за това са Bitmain и Graphcore.

Миналата година Intel започна да предоставя услуги за производство на чипове по договор. Но в началото тя не може да предложи нещо специално на своите клиенти. Работата е там, че всички инструменти на компанията са създадени въз основа на вътрешни патентовани архитектури на Intel, които се използват само при проектирането на собствени чипове, което не е удобно за разработчиците от трети страни. Освен това Intel не е имала опит като производител на чипове по договор и не е разполагала с достатъчно служители, за да управлява такова производство.

Година по-късно много неща се бяха променили. Компанията нае много нови таланти и дори придоби Tower Semiconductor, за да вземе още таланти под крилото си, както и достъп до по-зрели и специализирани производствени процеси, за да разшири портфолиото на Intel за производство на чипове по договор.

Intel наскоро стартира програмата Foundry Service Accelerator, предназначена да улесни достъпа до инструментариума на Intel за начинаещи разработчици на полупроводници. В момента обаче програмата има само 17 членове. Предизвикателството пред Лий е да увеличи активните си членове.

Привличането на един от ключовите служители на TSMC е много важно събитие. Това показва, че Intel се отнася много сериозно към обявената по-рано идея да се превърне в основен производител на чипове по договор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай