Instagram официално е забранен в Русия

Това предизвика гнева на стотици блогъри, за които това беше основен доход

Instagram официално е забранен в Русия | StandartNews.com

Oбещаната от Русия забрана за Instagram влезе в сила на 14 март, като платформата за социални медии стана недостъпна населението на страната.

Държавата обяви планове за забрана на Instagram миналата седмица в отговор на решението на компанията майка Meta да позволи на потребителите на Facebook и Instagram в някои страни да призовават за насилие срещу руски войници след нахлуването на страната в Украйна. Русия непрекъснато ограничава достъпа до онлайн платформи в опит да контролира потока от информация за войната и вече забрани Facebook и Twitter.

Миналия петък шефът на Instagram Адам Мосери каза в туит, че „Това решение ще отреже 80 милиона в Русия достъпа до и от останалия свят, тъй като около 80% от хората в Русия следват акаунт в Instagram извън своята страна."

През уикенда руските блогъри в Instagram публикуваха прощални съобщения до своите последователи, насърчавайки ги да ги следват на други платформи или да изтеглят VPN софтуер, за да заобиколят забраната на държавата.

Instagram също така предостави платформа за руснаците да говорят срещу войната, включително богатите олигарси и техните семейства. София Абрамович, дъщеря на милиардера Роман Абрамович, сподели публикация срещу Путин в Instagram , преди да я изтрие, докато богатият руски банкер Олег Тинков написа , че войната е „немислима и неприемлива“.

Повече технологични новини може на намерите тук. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай