Илон Мъск ще плати 11 милиарда данъци тази година

Това разкри самият той в социалната мрежа Twitter

Илон Мъск ще плати 11 милиарда данъци тази година | StandartNews.com

Илон Мъск, най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla, ще плати данъци в размер на 11 милиарда щ. долара тази година. Това разкри самият той в социалната мрежа Twitter.

Милиардерът може да бъде изправен пред данъчна сметка от над 10 милиарда долара за 2021 г., ако упражни всичките си опции, които трябва да изтекат следващата година, сочат изчисления на Bloomberg. Тази сума е сред най-големите, изплащани към Службата за вътрешни приходи на САЩ.

Необичайно високият налог идва, след като Мъск упражни почти 15 милиона опции и продаде милиони акции, за да покрие данъците, свързани с тези транзакции. Това стана след анкета в Twitter миналия месец, когато той попита последователите си дали трябва да продаде 10% от дела си в компанията за производство на електрически автомобили, чиито акции нараснаха с над 2300% през последните пет години.

В доклад на ProPublica от юни се казва, че предприемачът е плащал малък данък върху доходите в сравнение с огромното си богатство. Той обаче опроверга тези твърдения, казвайки, че не получава заплата нито от SpaceX, нито от Tesla и плаща ефективна данъчна ставка от 53% върху опциите за акции, които упражнява. И добави, че очаква тази данъчна ставка да се увеличи през следващата година.

Илон Мъск по-рано този месец заяви, че ще плати повече данъци от всеки американец в историята тази година. Това беше в отговор на друг пост в Twitter от сенаторa от Масачузетс Елизабет Уорън. Tя използва обявянето на предприемача за „Личност на годината“ на списание Time, за да го разкритикува за данъците му.

А ето тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай