Илон Мъск се отказа да купува Twitter

След края на основната търговска сесия акциите на Twitter вече бяха спаднали с повече от 5%

Илон Мъск се отказа да купува Twitter | StandartNews.com

Слуховете се оказаха верни. Главният изпълнителен директор на Tesla Мъск обяви, че прекратява сделката си с Twitter за закупуване на всички нейни акции за 44 млрд. долара. Милиардерът посочва като причина "съществени нарушения на няколко разпоредби на споразумението".

След края на основната търговска сесия акциите на Twitter вече бяха спаднали с повече от 5%. За разлика от тях акциите на Tesla поскъпнаха - към момента на писане на статията те бяха спечелили повече от 2,5%.

Адвокатът Майк Ринглър, който наблюдава сделката за Мъск, заяви в писмо до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), че "Twitter не е изпълнил договорните си задължения". Отбелязва се, че Twitter не е предоставил на Мъск съответната информация, която той е поискал, както се изисква от договора. Преди това Мъск заяви, че иска да оцени твърденията на Twitter, че само около 5% от активните ѝ потребители са спам акаунти и ботове.

"Twitter не успя или отказа да предостави тази информация", казва Ринглър. - Понякога Twitter пренебрегваше исканията на г-н Мъск, понякога ги отхвърляше по причини, които изглеждат неоснователни, а понякога предоставяше непълни или неизползваеми данни."

В писмото Ринглър също така твърди, че Twitter е нарушил споразумението за сливане, тъй като според него то съдържа "съществено неточни данни". Това обвинение се основава на предварителната проверка на самия Мъск на спам и бот акаунти в Twitter. Социалната мрежа твърди, че е невъзможно да се изчислят акаунтите за спам само въз основа на публично достъпна информация, а преглед, извършен от екип от експерти, установи, че те са 5 %.

"Макар че анализът продължава, всичко показва, че някои от публичните изявления на Twitter за активната му аудитория са или неверни, или значително подвеждащи", посочи Рингер.

Адвокатът също така отбеляза, че Twitter е нарушил задълженията си по сделката, като не е накарал Мъск да се съгласи с промените - наскоро компанията започна доста мащабна вълна от съкращения на персонала.

Въпреки че сега Мъск официално се опитва да се откаже от сделката, историята вероятно далеч не е приключила. Съгласно условията на споразумението Мъск трябва да плати 1 млрд. долара, ако се откаже от сделката. Но Twitter може да се опита да не допусне Мъск до сделката или да се опита да получи голямо възнаграждение, като заведе дело срещу бизнесмена, за да докаже, че разсъжденията му за спам акаунти не са достатъчна причина за прекратяване на предварителното споразумение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай