Илон Мъск понесе български сателит към космоса

SpaceX започна новата година на 3 януари с изстрелване на Falcon 9 на повече от 110 малки спътника

Илон Мъск понесе български сателит към космоса | StandartNews.com

Наносателит от България полетя към космоса с първия орбитален полет за 2023 година на компанията SpaceX на Илон Мъск, съобщава Офнюз.

Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в рамките на споделената от голям брой клиенти мисия Transporter-6. Мисията на SpaceX e извеждането в орбита на 114 сателита от 24 държави. Според Space Flight News на борда на ракетата на Илон Мъск се намира и български сателит.

В съобщенията за споделения полет няма информация за самия сателит и чия собственост е българският спътник, но междувременно българската компания EnduroSat обяви успешното извеждане в орбита на наносателита Platform-2.

За 2023 година е планирано извеждането в Космоса на българския телекомуникационен сателит БалканСат, който трябва да доствя услуги на публичния и на частния сектор чрез системата BalkanSat 30B. Мрежата ще осигурява комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор. 

След рекордна година на изстрелвания през 2022 г., SpaceX започна новата година на 3 януари с изстрелване на Falcon 9 на повече от 110 малки спътника.

Falcon 9 излетя в мисията Transporter-6, предназначена за споделено пътуване с малък спътник, в 9:56 сутринта (16:56 българско време) на изток от космическия стартов комплекс 40 на Кейп Канаверал. Първата степен на ракетата, извършвайки своя 15-ти полет, се приземи обратно в зоната за кацане 1 осем и половина минути след излитане.

Горният етап на ракетата започна да пуска своите 114 полезни товара в слънчево-синхронна орбита почти час след излитането, процес, включващ 82 отделни разполагания, които отнеха повече от половин час, за да завършат. SpaceX успя да потвърди 77 от разполаганията в реално време.

Най-големият единичен клиент при изстрелването, по отношение на броя на сателитите, беше Planet, който имаше 36 от своите спътници за изображения SuperDove на борда. Planet вече е изстрелял повече от 500 сателита, предимно кубични сателити като SuperDoves. Първите си два сателита изстреля и Албания, а на борда на Falcon 9 има още изкуствени спътници от Аржентина, Австралия, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Израел, Италия, Япония, Люксембург, Холандия, Норвегия, Кувейт, Полша, Сингапур, Испания, Швейцария, Турция, Украйна, Уругвай, САЩ и Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай