IBM изгуби лидерството по получени патенти

Компанията отстъпва първото място в класацията на Samsung Electronics

IBM изгуби лидерството по получени патенти | StandartNews.com

За първи път от десетилетия International Business Machines (IBM) губи лидерската позиция по брой патенти, получени в САЩ през 2022 година. Това бележи промяна в стратегията на дългогодишния лидер на пазара на интелектуална собственост.

Според Harrity LLP през 2022 г. IBM е получила 4 743 патента, което е с 44% по-малко от 2021 г., отстъпвайки място на Samsung Electronics, която е получила 8 513 патента. Спадът на патентите се наблюдава във всички технологични области, но най-вече в технологиите за полупроводници и хардуерна памет.

Дарио Гил, ръководител на IBM Research, заяви пред Bloomberg, че намаляването на броя на патентите отразява промяна в стратегията, приета през 2020 г., за да се съсредоточи върху основните бизнес области на IBM и да освободи инженерите от отнемащия време процес на патентоване.

"Решихме повече да не претендираме за лидерство по брой патенти, но да останем лидер в областта на интелектуалната собственост и да продължим да имаме едно от най-силните портфолиа в света в нашите приоритетни технологии", каза Дарио Гил.

През последните 29 години корпорацията е водеща в света по брой получени патенти, като от 1996 г. насам е генерирала приходи от лицензирана интелектуална собственост в размер на 27 млрд. долара. През последните години обаче приходите намаляха, тъй като някои компании не желаят да плащат лицензионни такси.

IBM планира да продължи да печели от интелектуалната си собственост. "В приоритетни области като хибридните изчисления в облак, изкуствения интелект, полупроводниците, киберсигурността и квантовите технологии ще продължим активно да ги патентоваме и защитаваме", каза Гил.

Samsung отдавна е на второ място след IBM, като от 2017 г. насам регистрира повече от 8000 нови патента годишно, според Harrity LLP. Компанията често получава патенти за технологии за визуални дисплеи и гласова комуникация. Китайски технологични фирми като ByteDance Ltd. (компанията майка на TikTok) и Baidu Inc. също са отчетени като компании с един от най-резките скокове в броя на получените патенти в списъка на Harrity LLP.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай