Гърция се престраши, направи нещо уникално с паспортите си

Gov.gr Wallet е достъпен от 27 юли за гражданите, чийто данъчен номер завършва на 1

Гърция се престраши, направи нещо уникално с паспортите си | StandartNews.com

Заработи новото приложение "Gov.gr Wallet", което дава виртуален портфейл за мобилни телефони, обяви министърът на цифровото управление Кириакос Пиеракакис на проява в четвъртък, на която присъства министър-председателят Кириакос Мицотакис, съобщи агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Изтегленото мобилно приложение ще замени необходимостта от носене на документ за самоличност или шофьорска книжка във физическа форма, ще позволи по-бързи трансакции чрез сигурна система, изискваща цифрово потвърждение чрез QR код, както и ще осигури други възможности.

Пиеракакис заяви, че приложението е създадено чрез вътрешната структура на платформата на общата публична администрация "gov.gr", и обясни как то се изтегля чрез wallet.gov.gr и използването на кодове за данъчно (TaxisNet) или интернет банкиране. Текстови съобщения (SMS) ще потвърждават всеки издаден документ, каза той.

Gov.gr Wallet е достъпен от 27 юли за гражданите, чийто данъчен номер (AFM) завършва на 1, като ще бъде разпространен за всички.

Документите за самоличност ще носят свой идентифициращ QR код, който може да служи като потвърждение, когато длъжностните лица поискат някой от тях и след това го сканират.

Освен това "от 1 октомври създаваме система за банките и доставчиците на телекомуникационни услуги, както и за всички агенции, които изискват от потребителя да покаже документ за самоличност. Вместо копие на личната карта ще бъде създадена цифрова следа, като така ще бъде осигурено цифрово доказателство за нещо, което се налагаше да се представя във физическа форма", каза министърът, визирайки личните документи, изисквани за повечето официални транзакции.

Пиеракакис благодари на колегите си министри Костас Караманлис (инфраструктура и транспорт) и Такис Теодорикакос (защита на гражданите) и каза на министър-председателя: "това беше Ваш близък до сърцето проект още от времето, когато бяхте лидер на основната опозиция, и все още е, и именно понеже става въпрос за Ваша лична мечта, затова и не е станал реалност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай