Google пуска алтернатива на паролата

Потребителите ще имат достъп до различните си акаунти по същия начин, по който могат да отключат телефона си

Google пуска алтернатива на паролата | StandartNews.com

Дните, в които трябва да измисляте нови пароли, които не са „password123“, може да са към своя край – поне за акаунтите в Google.

В сряда компанията започна да пуска поддръжка за passkeys, алтернативен метод за влизане в приложения и уебсайтове, който е предназначен да служи като „по-лесна за използване и по-сигурна“ версия на паролата.

Google казва, че с passkeys потребителите могат да имат достъп до различните си акаунти по същия начин, по който могат да отключат телефона си: с пръстов отпечатък, сканиране на лице или ПИН за заключване на екрана.

FIDO Alliance, консорциум за сигурност, който включва много технологични фирми като членове, разработва и преди това стандарти за passkeys. 

Apple пусна своята опция passkeys за достъп с пускането на iOS16 , което позволява на хората да използват технологията в различни приложения, включително Apple Wallet. Поддръжката на парола беше въведена на устройства с Chrome и Android през октомври 2022 г., но сега опцията е налична в акаунти в Google, от Gmail до Диск.

Известно е, че хората не са креативни в избирането на пароли. Но дори добавянето на специален знак или буквено-цифрова комбинация може да добави толкова много защита. За сравнение паролите се смятат за по-сигурни от други опции, като Google ги нарича „устойчиви на онлайн атаки като фишинг“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай