Google открива достъпа до своя бот с изкуствен интелект Bard

Компанията обаче твърди, че той няма да замени търсенето

Google открива достъпа до своя бот с изкуствен интелект Bard | StandartNews.com

Google отвори тази седмица ограничен достъп до своя чатбот с изкуствен интелект Bard. Това е важна стъпка по пътя на компанията към водеща позиция в надпреварата за изкуствен интелект. Първоначално Bard ще бъде достъпен за избрани потребители в САЩ и Обединеното кралство, а вие можете да се включите в списъка на чакащите чрез bard.google.com. Google отбелязва, че разширяването на аудиторията на Bard ще става бавно, и не уточнява кога точно ще отвори достъпа за всички желаещи.

Подобно на бота ChatGPT на OpenAI и чатбота в търсачката Bing на Microsoft, ботът Bard на Google приканва потребителите да задават въпроси по всякакви теми в полето за въвеждане на текст. Като се има предвид добре документираната склонност на тези ботове към измисляне на информация, Google подчертава, че Bard не е заместител на търсачката, а по-скоро допълнение към търсенето.

"Запознайте се с Bard, вашият креативен и полезен асистент, който ще разшири въображението ви, ще увеличи продуктивността ви и ще вдъхне живот на идеите ви", пише Google на страницата на бота. Екипът, който стои зад проекта, Сиси Хсиао и Илай Колинс, предпазливо описват Bard като "ранен експеримент, предназначен да помогне на хората да бъдат по-продуктивни, да ускорят идеите си и да разпалят любопитството си.

Както и при ChatGPT и Bing, под основното текстово поле също има ясно изразена забележка, която предупреждава потребителите, че "Bard може да показва неточна или обидна информация, която не отразява възгледите на Google"

.

В демонстрационна версия за The Verge чатботът Bard успя да отговори бързо и безпроблемно на редица често срещани запитвания, като предложи тривиален съвет как да насърчим детето да отиде на боулинг и препоръча списък с популярни филми за обири ("Италиански обир", "Ловец на мечки" и "Обир"). Bard генерира три отговора на всяко потребителско запитване, въпреки че разликите в съдържанието са минимални, а под всеки отговор има бутон "Google It".

Както се очакваше, опитът за получаване на фактологична информация от Bard беше неуспешен. Ботът не успя да отговори правилно на сложен въпрос за максималното натоварване на определена пералня, като вместо това предложи три различни, но неправилни отговора. Повторното задаване на заявката даде правилната информация.

"Това е добър пример - очевидно невронната мрежа халюцинира за максималното натоварване", каза Колинс по време на демонстрацията. - Има няколко числа, свързани с това запитване, така че понякога ботът разбира контекста и дава правилен отговор, а понякога греши. Това е една от причините, поради които Бард е ранен експеримент".

Също така чатботът на Google, подобно на конкурентите си ChatGPT и Bing, понякога дава двусмислени отговори, въпреки че понякога отговаря съвсем адекватно на сложни въпроси. Като цяло чатботът показва своята ефективност в общуването и тъй като Google ще дава достъп на все повече потребители до Bard, този колективен стрес тест ще позволи по-добре да се определят възможностите и да се добавят ограничения в системата.

Отбелязва се също така, че Bard е по-бърз от конкурентите и изглежда има също толкова потенциално широки възможности, колкото и тези системи. Например, тя е в състояние да генерира програмен код. Но Bard не разполага с добре дефинирани бележки под линия като Bing, които според Google се появяват само когато източникът, например новинарска статия, е цитиран директно, и като цяло Bard изглеждаше по-сдържан в отговорите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай