Google може да издаде какво сте си говорили с изкуствения интелект Bard

Разговорите на потребителите с бота се появяват в търсенията на Google

Google може да издаде какво сте си говорили с изкуствения интелект Bard | StandartNews.com

Въпреки бързото нарастване на популярността на чатботове, базирани на невронни мрежи, като ChatGPT от OpenAI или Bard от Google, на този етап тези алгоритми имат много недостатъци, включително такива, свързани с поверителността. Това твърдение се доказва от появата на връзки към чатове на потребители с бот с изкуствен интелект на компанията в резултатите от търсенето на Google.

Изследователят Гаган Гхотра беше един от първите, които забелязаха, че в търсачката на Google се появяват връзки към чатове на потребители с бота Bard. Щраквайки върху една от тези връзки, можете да видите историята на комуникацията между даден потребител и алгоритъма за изкуствен интелект. Въпреки че данните на самите потребители в разговорите не са посочени, съобщенията може и да съдържат някаква поверителна информация, за което изследователят и побързал да предупреди потребителите, публикувайки съобщение в социалната мрежа X.

Питър Лиу, изследовател в DeepMind AI, собственост на Google, се опита да смекчи ситуацията, като заяви, че резултатите от търсенето включват връзки към чатовете на потребителите, които са използвали функцията "Споделяне", която може да се използва, за да се покажат резултатите от комуникацията с бота на някой друг. Това обяснение обаче не задоволи потребителите и беше разкритикувано. Мнозина смятаха, че дори когато функцията "Споделяне" е била използвана, хората са искали да дадат резултатите от комуникацията си с Bard на някой конкретен човек, а не да ги направят публично достъпни в интернет.

Проблемът се усложнява от факта, че индексирането на чатовете с бот с изкуствен интелект, е различно от начина, по който работи функцията "Споделяне" в други продукти на компанията, като например Google Docs или Google Drive. Освен това при корпоративните продукти на Google има предупреждение, че споделянето на съдържание с хора извън домейна на организацията на потребителя може да бъде опасно. В случая с Bard обаче не се появява уведомление, че резултатите от комуникацията с бота ще бъдат индексирани и направени публично достъпни.

В крайна сметка Google очевидно е признала проблема и сега работи върху решение. "Бард" позволява на хората да споделят чатове, ако пожелаят. Ние също така не планираме тези чатове да бъдат индексирани от търсачката на Google. Сега работим по блокирането им от индексиране", заяви Дани Съливан, представител на Google за връзки с обществеността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай