Голяма промяна. Санкции за недоволни инфлуенсъри

Какво заяви Федералната търговска комисия

Голяма промяна. Санкции за недоволни инфлуенсъри | StandartNews.com

Инфлуенсърите, които рекламират храни и напитки в своите канали, ще трябва да бъдат много внимателни какво хвалят, както и откъде идват постъпленията им. Тези дни американската Федерална търговска комисия (FTC) предупреди редица влиятелни лица за посланията в техни платени публикации в социалните медии – и можем да очакваме тенденцията да се засилва.

Федералната търговска комисия в САЩ заяви в сряда, че е издала предупреждения на две индустриални обединения за храни и напитки, както и дузина онлайн инфлуенсъри, за това, че не са разкрили адекватно платени публикации в социалните медии, които рекламират подсладители и захарни продукти.

Американски санкции

Писмата сочат публикации в Instagram и TikTok, направени от инфлуенсъри. Изглежда влиятелните особи са били наети от Американската асоциация за напитки и Канадския захарен институт. Първото е лобистка група, чиито членове включват някои от най-големите производители на безалкохолни напитки. Канадският захарен институт пък представлява канадските производители на захар.

Предупрежденията следват актуализирани препоръки, публикувани от агенцията това лято, които изискват инфлуенсърите да разкриват на видно място рекламите и платените публикации в социалните медии, които рекламират продукти за компании. Публикациите, според комисията, хвалят „продукти, съдържащи захар“ и изглежда, че са платени от Канадския захарен институт.

Междувременно агенцията предупреди Американската асоциация за напитки за публикации, които изтъкват безопасността на аспартама – вид подсладител, използван в диетичните газирани напитки и безброй други храни. През юли агенцията за борба с рака при Световната здравна организация прецени, че подсладителят може да е възможна причина за рак, въпреки че други експерти, събрани от здравната организация, казаха, че аспартамът е безопасен за консумация в малки количества.

Уилям М. Дермоди младши, говорител на Американската асоциация на напитките, каза, че търговската група е предприела „внимателни стъпки“, за да бъде прозрачна относно своите партньори-диетолози, които „говорят от името на науката във връзка с безопасността на аспартама и решението на FDA, че е безопасен”.

„Важно е, че не е повдигнат въпрос относно същността на тези публикации“, каза Дърмоди. „Ние ще продължим своя постоянен ангажимент да разкриваме връзката между диетолозите и американската индустрия за напитки и оценяваме насоките на FTC за това как най-добре да осигурим прозрачност за потребителите.“

Федералната търговска комисия обаче заяви, че някои от публикациите, които е прегледала, не разкриват нищо по въпроса кой стои зад рекламните послания. Други са имали бележки в текстовото описание на видеоклиповете, но не и в самите видеоклипове. Някои от диетолозите идентифицират „ameribev“ като свой партньор („ameribev“ – American Beverage Association – Американска асоциация за напитки). Но агенцията каза, че това е недостатъчно, тъй като зрителите може изобщо да не разберат абревиатурата.

„Безотговорно е за която и да е търговска група да наема инфлуенсъри, за да рекламират продуктите на нейните членове, и да не гарантира, че въпросните инфлуенсъри са откровени за тази връзка“, каза в изявление Самуел Левин, директор на Бюрото за защита на потребителите на FTC. Агенцията пише в писмата до търговските групи, че публикациите може да нарушават федералния закон и съответно могат да им костват до 50 хиляди долара глоби.

А след първия повей

Макар че главните действащи лица са американски, проблемът може скоро да обхване инфлуенсърите почти по целия свят.

Първият фактор за това е, че СЗО отдавна препоръчва намаляване на приема на захар за хората по цял свят. Има препоръки за количествата, които е приемливо да се консумират: не повече от 5-10 ч.л. дневно. Измерването е трудно, тъй като захар се съдържа не само в сладкишите: има я в много напитки и дори т. нар. плодови сокове, а също и в храната, почти навсякъде – дори в сосове и кетчуп.

Това означава, че битката със захарта е почти глобална. Съответно и инфлуенсърите в страни, където СЗО има думата, ще трябва да внимават с рекламите на напитки и храни, съдържащи захар.

По-сложна е ситуацията с аспартама. За него има данни, че е канцерогенен. Има и много хора, които вярват в това. Но пък твърденията се оспорват от голяма част от ХВК индустрията. За да се справи с недоверието, тя си има своите посланици – диетолози и изследователи, които публично твърдят, че няма данни аспартамът да е канцерогенен.

Влиянието на ЕС

Проблемът за инфлуенсърите може да се задълбочи, ако другата голяма икономическа сила – Европейският съюз – реши да затегне регулациите относно захарта и подсладителите. В момента ЕС има своите норми по темата, повечето от които са с препоръчителен характер. Това обаче може да се промени, особено ако се установи вреда от някой от продуктите, например аспартама.

Неотдавна например ЕС забрани титаниевия диоксид – веществото, което придава ослепително-белия цвят на редица продукти от типа на дъвки и бонбони – защото се намериха данни, че е канцерогенен. Ако по подобен начин се докаже вредата от подсладителите, неизбежно ЕС ще наложи регулации за използването им.

Въпрос на здрав разум

Каквато и да е истината за захарите и подсладителите, за инфлуенсърите ще е по-добре да бъдат откровени, когато продуктите, за които говорят, са платена реклама. За връзката си с рекламодателите ще е най-добре да бъдат пределно откровени пред публиката си. Дори да я прикриват, това няма да им свърши добра услуга в дългосрочен план: рискуват да си навлекат гнева на потребителите, а това би имало опустошителни ефекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай