Goldman Sachs с предупреждение за работните места по света

Според компанията около 18% от работата в световен мащаб може да бъде компютъризирана

Goldman Sachs с предупреждение за работните места по света | StandartNews.com

Около 300 милиона работни места на пълен работен ден по света могат да бъдат автоматизирани по някакъв начин от най-новата вълна от изкуствен интелект, която създаде платформи като ChatGPT, според икономисти от Goldman Sachs.

Те прогнозираха в доклад, че 18% от работата в световен мащаб може да бъде компютъризирана, като ефектите се усещат по-силно в развитите икономики, отколкото в нововъзникващите пазари.

Това отчасти се дължи на факта, че работниците с бели якички се смятат за по-застрашени от тези, които работят физически. Очаква се административните работници и адвокатите да бъдат най-засегнати, казаха икономистите, в сравнение с „малкия ефект“, наблюдаван при физически натоварващи професии или професии на открито, като строителство и ремонтни работи.

В Съединените щати и Европа приблизително две трети от настоящите работни места „са изложени на известна степен на автоматизация с изкуствен интелект“ и до една четвърт от цялата работа може да бъде извършена изцяло от изкуствен интелект, изчислява банката.

Ако генеративният изкуствен интелект „достави обещаните си способности, пазарът на труда може да се изправи пред значителни сътресения“, пишат икономистите. 

Този месец неговият разработчик разкри най-новата версия на софтуера зад бота, GPT-4. Платформата бързо впечатли със способността си да опрости кодирането, бързо да създаде уебсайт от проста скица и да издържа изпити с високи оценки.

По-нататъшното използване на такъв AI вероятно ще доведе до загуба на работни места, пишат икономистите от Goldman Sachs. Но те отбелязаха, че технологичните иновации, които първоначално изместват работниците, исторически също са създали растеж на заетостта в дългосрочен план.

Докато работните места могат да се променят, широкото приемане на ИИ може в крайна сметка да повиши производителността на труда – и да повиши глобалния БВП със 7% годишно за период от 10 години, според Goldman Sachs.

„Въпреки че въздействието на AI върху пазара на труда вероятно ще бъде значително, повечето работни места и индустрии са само частично изложени на автоматизация и следователно е по-вероятно да бъдат допълнени, вместо да бъдат заменени от AI“, добавиха икономистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай