Глобиха Google с 21 млрд. рубли в Русия

Това е втора глоба над оборота на компанията

Глобиха Google с 21 млрд. рубли в Русия | StandartNews.com

Магистратският съд на Таганския окръг в Москва наложи административна глоба от 21,077 млрд. рубли (около 360 милиона евро) на Google за системно неизпълнение на задължението за премахване на забранена информация в Русия, съобщи ТАСС.

"С решението на съдебен състав № 422 на Таганския район на Москва Google LLC е признат за виновен в извършването на административно нарушение по част 5 от член 13.41 от Административния кодекс (повторно извършване на административно нарушение - нарушение на процедурата за ограничаване на достъпа до информация, информационни ресурси, достъпът до които подлежи на ограничения съгласно руското законодателство за информация, информационни технологии и защита на информацията, и (или) процедурата за премахване на посочената информация). Накажете дружеството с административно наказание в размер на 21,77 милиона 392 хиляди 318 рубли 80 копейки", прочете съдията Тимур Вахрамеев.

Така тази сума се равнява на 1/10 от приходите на Google и свързаните с нея компании, регистрирани в данъчните инспекции в Русия. Решението на съда не е влязло в законна сила и може да бъде обжалвано в законоустановения срок. Както се вижда от преписката по делото, Роскомнадзор е изпратил 17 известия до американското дружество, преди да състави административен протокол за отстраняване на установените нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай