Ford ще получи 9,2 млрд. долара от американските власти за изграждане на заводи за батерии за електромобили

Програмата ATVM е създадена от Конгреса по време на управлението на бившия президент Джордж Буш-младши, който отпусна 25 млрд. долара "за осигуряване на евтин дългов капитал за производство на горивно-ефективни превозни средства и свързани с тях компонент

Ford ще получи 9,2 млрд. долара от американските власти за изграждане на заводи за батерии за електромобили | StandartNews.com

Ford ще получи 9,2 млрд. щ. долара под формата на облекчени заеми от Министерството на енергетиката на САЩ за изграждането на три огромни завода за производство на тягови батерии за електрически автомобили. Тази внушителна сума представлява най-голямата правителствена инвестиция в автомобилната индустрия от рецесията през 2009 г. насам.

Средствата са от програмата на Министерството на енергетиката за производство на превозни средства с усъвършенствани технологии (Advanced Technology Vehicle Manufacturing - AVTM), която навремето помогна на Tesla да се превърне в нарицателно име, а съвсем наскоро даде началото на съвместно предприятие между General Motors и LG Energy Solution, което ще създаде нов завод за литиево-йонни батерии. Друг неотдавнашен получател на заеми е Redwood Materials - компания за рециклиране и производство на батерии за електрически автомобили, основана от бившия главен технологичен директор на Tesla.

Заемите са част от по-широкообхватните усилия на администрацията на Байдън да стимулира производството на електрически автомобили и батерии за тях, тъй като се стреми да настигне Китай, който контролира около три четвърти от световното производство на тягови батерии. Това е и важна част от плана на Белия дом за насърчаване на чистата енергия в условията на задълбочаваща се климатична криза.

По-рано Ford заяви, че ще похарчи 11,4 млрд. долара заедно с южнокорейския производител на батерии SK Innovation за изграждането на три завода за батерии - два в Кентъки и един в Тенеси. Чрез съвместно предприятие, наречено BlueOvalSK, двете компании възнамеряват да изградят съоръжения, способни да произвеждат 129 GWh батерии годишно, достатъчни за 2 млн. електромобила годишно до 2026 г.

Програмата ATVM е създадена от Конгреса по време на управлението на бившия президент Джордж Буш-младши, който отпусна 25 млрд. долара "за осигуряване на евтин дългов капитал за производство на горивно-ефективни превозни средства и свързани с тях компоненти в Съединените щати. Освен Tesla, Nissan и Ford също получиха финансиране по тази програма. През 2009 г., в разгара на рецесията, компанията получи 5,9 млрд. долара, за да възстанови заводите си в цялата страна и да направи автомобилите си по-енергийно ефективни. Част от плана включваше преустройство на заводите за производство на по-икономични компактни автомобили, а не на типичните американски горивни консуматори.

Тесла и Нисан изплатиха заемите си, но Форд се бори да премахне дълга от баланса си. Оповестените отчети на Ford показват, че компанията дължи 591 млн. долара през 2020 г., 591 млн. долара през 2021 г. и 289 млн. долара през 2022 г. От тази година заемът е напълно погасен. Но компактните автомобили, които компанията е създала с първоначалния заем, оттогава са спрени от производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай