Ford отваря нов завод за сглобяване на електромобили в Германия

Първата кола, която ще бъде произведена в завода, е новият изцяло електрически Explorer на Ford, създаден изключително за Европа

Ford отваря нов завод за сглобяване на електромобили в Германия | StandartNews.com

Ford откри своя център за електрически превозни средства в Кьолн, част от стремежа на автомобилния производител гамата му пътнически автомобили да бъде изцяло електрическа в Европа до 2030 г. Заводът в Кьолн на американския производител първоначално е основан през 1930 г., но през 2021 г. компанията заяви , че ще го трансформира в център за производство на EV на цена от 1 милиард долара. От днес компанията казва, че трансформацията на завода е „част от инвестиция от 2 милиарда долара“.

Първата кола, която ще бъде произведена в завода, е новият изцяло електрически Explorer на Ford, създаден изключително за Европа. Компанията представя кросоувъра SUV, изграден върху платформата MEB на VW, като четвъртото електрическо превозно средство след Mustang Mach-E, E-Transit и F-150 Lightning. „Спортен кросоувър“ е планиран да бъде вторият електрически автомобил, произведен в завода. EV центърът в Кьолн ще има общ производствен капацитет от 250 000 електрически превозни средства годишно, според Ford.

Миналата година компанията заяви, че планира да предложи седем нови модела електрически автомобили в Европа, включително три пътнически превозни средства и четири търговски превозни средства до 2024 г. Общо се надява да продаде над 600 000 EV на целия континент до 2026 г., по същото време като произвеждайки над 2 милиона в световен мащаб годишно.

Ford описва съоръжението като първия си въглеродно неутрален завод за сглобяване в световен мащаб и казва, че се надява да бъде въглеродно неутрален в своите европейски „съоръжения, логистика и директни доставчици“ до 2035 г. Изпълнителният председател на Ford, Бил Форд, казва, че EV центърът в Кьолн ще бъде „ един от най-ефективните и отговорни към околната среда заводи в цялата индустрия.“

Сравнение за германския монтажен завод на Ford, ориентиран към електричеството, е гигафабриката на Tesla в Берлин, която официално отвори врати през март 2022 г. Съобщава се, че Tesla е похарчила 5 милиарда евро (около 5,3 милиарда долара) за завода и е получила одобрение да произвежда до 500 000 електрически превозни средства годишно в съоръжението. (Тази година тя подаде заявление за увеличаване на този лимит до 1 милион годишно.) Към края на февруари фабриката отчете производството на 4000 автомобила Model Y всяка седмица, което би означавало малко над 200 000 автомобила годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай