Федералният съд на САЩ постанови, че изкуственият интелект не може да се счита за изобретател на изобретения

Законът за патентите изисква изобретателите да бъдат физически лица, т.е. човешки същества

Федералният съд на САЩ постанови, че изкуственият интелект не може да се счита за изобретател на изобретения | StandartNews.com

Федерален окръжен съд на САЩ постанови, че системите с изкуствен интелект не могат да регистрират патенти за изобретения, защото не са хора. Това беше поредното поражение за експерта по роботика Стивън Талер, който подкрепя идеята за предоставяне на авторски права на системите с изкуствен интелект и възможността да регистрират патенти като изобретатели за решения, създадени с тях.

В своето решение съдия Leonard P. Stark заяви, че не е необходимо да се прави абстрактно проучване на естеството на изобретението или на правата, ако има такива, върху системите с изкуствен интелект, тъй като в Закона за патентите ясно се посочва, че само хората могат да притежават патенти.

Освен това законът нарича патентопритежателите "лица", а този термин означава лице, физическо лице. "Законът за патентите изисква изобретателите да бъдат физически лица, т.е. човешки същества", казва съдията.

Трябва да обърнем внимание, че както патентното ведомство на ЕС, така и Върховният съд на Австралия са издали подобни решения. Според BloombergLaw, Талер не смята да се откаже и планира да обжалва решението на окръжния съд заедно с адвоката си, като нарича подхода на окръжния съд към патентното право "тесен и текстуалистичен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай