Facebook спира пазаруването на живо

Фокусира се върху Reels

Facebook спира пазаруването на живо | StandartNews.com

Facebook спира пазаруването на живо, функция, която позволява на създателите да излъчват и продават свои продукти на потребителите. Това ще се случи официално от 1 октомври, а Facebook твърди, че е част от инициативата на компанията да премести фокуса върху Reels.

„Тъй като поведението на потребителите при гледане се пренасочва към късоформатно видео, ние пренасочваме фокуса си към Reels във Facebook и Instagram, късоформатния видео продукт на Meta“, обясняват от Facebook. Въпреки че пазаруването на живо отпада във Facebook, то все още ще бъде достъпно в Instagram.

Пуснато за първи път през 2018 г. в Тайланд, пазаруването на живо позволява на инфлуенсърите да организират свои собствени сесии, където могат да показват и продават различни продукти, независимо дали от собствения си магазин или чрез партньор. Facebook пусна функцията в по-широк мащаб през 2020 г., горе-долу по същото време представи специален раздел за пазаруване. Въпреки че пазаруването на живо остава изключително популярно в Китай, то не пожъна успех в други части на света. Дори TikTok обяви, че оттегля пазаруването на живо в САЩ и Европа миналия месец.

Спирането на тази функция демонстрира нарастващата отдаденост на Facebook към неговата функция за кратко видео, Reels, която официално пусна на платформата миналата година. Facebook дори обмисля да направи алгоритъма си по-подобен на TikTok , нещо, което компанията майка, Meta, вече направи с Instagram. Подобно на Facebook, Instagram настоява силно за кратко съдържание, като всички видеоклипове на платформата вече се превръщат в Reels.

Акцентът върху Reels предизвика опасения сред дългогодишните потребители на Instagram, които са опознали приложението като начин за споделяне на снимки с приятели. Главният изпълнителен директор на Instagram Адам Мосери беше посрещнат с възмущение, след като каза на потребителите, че платформата ще стане видеоцентрична, което накара Instagram да се откаже от някои от промените си .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай