Facebook ще плати 90 млн. щ. долара, защото следи потребителите

Сумата е за обезщетение по дело, в което се твърди, че социалната мрежа продължава да проследява потребителите, след като те са излезли от системата

Facebook ще плати 90 млн. щ. долара, защото следи потребителите | StandartNews.com

Meta ще плати 90 млн. долара за уреждане на съдебен иск. В него се твърди, че Facebook е продължил да следи интернет активността на потребителите, след като те са излезли от платформата.

Предложеното споразумение беше подадено късно в понеделник и все още изисква одобрение от съда. Ако бъде одобрено, то ще бъде едно от 10-те най-големи споразумения по колективни искове за защита на личните данни в историята.

В иска от 2012 г. се твърди, че между април 2010 г. и септември 2011 г. Facebook е нарушил законите за защита на личните данни и за подслушване, като е използвал плъгини за съхраняване на "бисквитки", проследяващи посещенията на потребителите в уебсайтове на трети страни, които съдържат бутони "харесвам". Сайтът на социалната мрежа е имал разрешението на потребителите да ги проследява, докато са влезли в системата, но е обещал да спре, когато излязат от нея.

Освен сумата от 90 млн. щ. долара, която ще бъде разпределена между засегнатите потребители, споразумението ще изисква от Facebook да изтрие данните, неправомерно събрани за потребителите чрез използването на тази практика.

От Meta заявяват: "Постигането на споразумение по този случай, който е с повече от десетгодишна давност, е в най-добрия интерес на нашата общност и нашите акционери и ние се радваме, че ще преминем през този проблем." Като част от споразумението Мета отрича да е извършила каквото и да било нарушение.

Искът беше отхвърлен през 2017 г., когато федерален съдия заяви, че ищците не са успели да докажат, че са имали разумно очакване за неприкосновеност на личния живот или че са претърпели икономически вреди. През 2020 г. федерален апелативен съд възобнови делото, като заяви, че в такава ситуация има икономическа вреда. Facebook се опита да накара Върховния съд да се заеме с делото, но той отказа, оставяйки в сила решението на федералния апелативен съд.

Миналата година Фейсбук се съгласи да плати 650 млн. долара за уреждане на отделно дело за защита на личните данни, като в това дело се твърдеше, че функцията за маркиране на компанията нарушава закон на щата Илинойс, забраняващ събирането на биометрични данни без предварително уведомяване и писмено съгласие. В понеделник главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви, че щатът ще съди Мета заради вече несъществуващата програма на Facebook за разпознаване на лица.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай