Европейската индустрия за рекламни технологии е работила незаконно

Това установиха регулатори

Европейската индустрия за рекламни технологии е работила незаконно | StandartNews.com

След дългогодишен процес, служителите по защита на данните в Европейския съюзпостановиха, че европейската индустрия за рекламни технологии е работила незаконно. Решението, прието от Белгия и съгласувано от регулаторите в целия ЕС, установи, че системата, която е в основата на индустрията, нарушава редица принципи на Общите регламенти за защита на данните (GDPR).

Ирландският съвет за граждански свободи обяви победа в своята продължителна битка срещу властта, която администрира голяма част от рекламната индустрия на континента: IAB Europe.

В основата на тази история е използването на рамката за прозрачност и съгласие (TCF) - стандартизиран процес, който позволява на издателите да продават рекламно пространство на своите уебсайтове. Тази рамка, поставена от IAB Europe, има за цел да осигури правно покритие — под формата на онези изскачащи прозорци за съгласие, които ни досаждат в уебсайтовете — като позволява тиха, дигитална система за търгове, известна като офериране в реално време (RTB).

Но както естеството на съгласието, дадено, когато щракнете върху изскачащ прозорец, така и данните, събрани като част от процеса на RTB, вече се считат за нарушаващи GDPR, който урежда правата за поверителност в блока.

Регулаторите в Общността постановиха, че всички данни, събрани като част от този процес, трябва да бъдат изтрити. Това може да има доста съществени последици за много големи технологични компании със собствен рекламен бизнес, включително Google и Facebook. Решението може също така да има голямо влияние върху много медийни платформи и издатели на континента, които сега ще трябва да се справят с последствията от констатацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай