Ето къде се намира първият в света 3D отпечатан стоманен мост

Отпечатан е от четири робота само за шест месеца

Ето къде се намира първият в света 3D отпечатан стоманен мост | StandartNews.com

Първият в света 3D отпечатан стоманен мост вече е факт и се намира на канала Oudezijds Achterburgwal в Амстердам. 

Отпечатан от четири робота само за шест месеца, мостът предвещава ново начало в адитивното производство. Повечето проекти за 3D печат, независимо дали са предназначени за космическото пространство или бърза инфраструктура, използват патентовани мастила или изходен материал. Този мост обаче използва стомана, изпитан строителен материал и всъщност е експеримент за проверка дали може да намери приложение в 3D принтирането.

Проектът, започнал през 2015 г., използва многоосни роботи за нагряване на стоманата до 1500°C и конструира моста слой по слой. Дългият почти 12 метра мост е изграден от близо 4500 кг неръждаема стомана. Като се има предвид начинът, по който е построен мостът, съвсем подобаваше роботът да бъде използван за откриването му. Холандската кралица Максима натисна зелен бутон, за да задвижи роботизирана ръка, оборудвана с чифт ножици, за да пререже лентата и отвори моста за пешеходци и велосипедисти.

Мостът е оборудван и с множество сензори, които ще събират данни за напрежението и вибрациите, докато хората го използват при различни метеорологични условия. След това тези данни ще бъдат въведени в „цифрова“ реплика на моста, която ще помогне на изследователите да разберат по-добре как се държи 3D-отпечатаната стомана за определен период от време. Освен това ще им помогне да идентифицират области, които може да изискват поддръжка или модификации и да използват тази информация за по-големи строителни проекти.

Предвижда се 3D отпечатаният мост да остане там за период от две години, докато оригиналният мост се реновира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай