ЕС с нови правила за дигиталните компании, платформите започнаха промяна

От 23 август влизат в сила

ЕС с нови правила за дигиталните компании, платформите започнаха промяна | StandartNews.com

Едни от най-големите технологични компании като Гугъл" (Google), "Фейбук" (Facebook), "ТикТок" (TikTok), работещи в Европа, от днес трябва да се съобразяват с едни от най-всеобхватните правила за онлайн дейността, информира "Асошиейтед прес".

В сила влиза първата фаза от основополагащите правила на ЕС за дигиталните компании, обхванати в Законодателния акт за цифровите услуги (Digital Services Act).

Новите правила имат за цел да осигурят онлайн сигурността на потребителите и да спрат разпространението на вредно съдържание, което е незаконно или нарушава условията за ползване на платформите, например чрез поощряване на геноцид или анорексия. Правилата трябва също така да защитят основните права на европейците като правото на защита на личните данни и на свободата на словото.

Някои онлайн платформи вече започнаха да внасят промени, предвид че за нарушаване на разпоредбите могат да бъдат глобени с милиони.

Засега законодателството обхваща 19 компании: осем социални медии - "Фейсбук", "ТикТок", "Туитър" (Twitter, известна вече като Екс/X), "Ютюб" (YouTube), "Инстаграм" (Instagram), "ЛинктИн" (LinkedIn), "Пинтерест" (Pinterest) и "Снапчат" (Snapchat.); пет търговски платформи - "Амазон" (Amazon), "Букинг.ком" (Booking.com), китайската "АлиЕкспрес" (AliExpress) и германската "Цаландо" (Zalando); магазините за мобилни приложения "Гугъл плей" (Google Play) и "Ап Стор" (App Store) на "Епъл" (Apple), интернет търсачките на "Гугъл" и "Майкрософт" (Microsoft) - "Бинг" (Bing), както и "Гугъл мапс" (Google Maps) и "Уикипедия" (Wikipedia).

Всички бизнеси, предлагащи дигитални услуги в ЕС, в крайна сметка ще трябва да прилагат Законодателния акт за цифровите услуги. Те обаче ще бъдат изправени пред по-малко задължения спрямо най-големите платформи и ще имат на разположение още шест месеца, за да се съобразят с изискванията.

За технологичните компании ще бъде трудно да ограничат промените, свързани със Законодателния акт за цифровите услуги, посочва Микова, допълвайки, че мрежите за дигитална реклама не са изолирани в границите на Европа, а инфлуенсърите в социалните медии могат да достигат потребители по целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай