Енергийната криза в Европа ще принуди ЦЕРН да спре Големия адронен колайдер 2 седмици по-рано от предвиденото

Според предварително одобрените планове за експерименти в LHC спирането на най-важния ускорител на ЦЕРН трябваше да се осъществи на 13 декември

Енергийната криза в Европа ще принуди ЦЕРН да спре Големия адронен колайдер 2 седмици по-рано от предвиденото | StandartNews.com

По-рано беше съобщено, че ръководството на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) разработва планове за пестене на енергия. Само Големият адронен колайдер в ЦЕРН консумира до 200 MW в пиковите си моменти, което се равнява на около една трета от потреблението на електроенергия в близката Женева. Другите ускорители в LHC трябваше да бъдат спрени, ако експериментите в LHC не бъдат прекратени, но сега беше обявено друго решение.

Според портала N+1, който се позовава на члена на ATLAS Collaboration и професор от MEPhI Анатолий Романюк, ръководството на организацията е решило да изпревари с две седмици традиционното зимно спиране на Големия адронен колайдер. "Решението вече е взето, все още не е обявено официално, но на техническо ниво то е взето", каза Романюк.

Според предварително одобрените планове за експерименти в LHC спирането на най-важния ускорител на ЦЕРН трябваше да се осъществи на 13 декември. Според изменения план спирането на LHC ще започне на 28 ноември. В същото време възможността за стартиране на LHC през март 2023 г. остава под въпрос. Как ще завърши тази зима за Европа, не може да се каже днес, така че отлагането на експериментите може да се случи не само тази есен, но и през пролетта.

Учените започнаха да призовават за "екологизиране" на фундаменталната наука. Съвременните научни инструменти и средства в близко бъдеще трябва да бъдат по-енергийно ефективни, тъй като консумират все повече енергия. В това отношение Русия може да завижда на своето изобилие от разнообразни енергийни ресурси. Трябва обаче да се разбере едно просто нещо: науката може да се развива успешно само ако има международно сътрудничество. Това винаги е било така и придобива особено значение с разрастването на научните знания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай