Неделя,

Електрическите автомобили Tesla започнаха да предупреждават собствениците си за пикови периоди в мрежата

От: Кристиан Антонов -
10794
Електрическите автомобили Tesla започнаха да предупреждават собствениците си за пикови периоди в мрежата
A
A
A

Електропреносната мрежа на Тексас стана печално известна през февруари миналата година, когато необичайно студени и ветровити условия в района оставиха без ток не само значителна част от домовете, но и някои производствени предприятия. Тази година електрическите автомобили Tesla започнаха да предупреждават собствениците си в Тексас да не ги зареждат в периоди на пикова консумация на електроенергия.

Известно е, че преди известно време в Тексас се премести не само главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск, но и самият щаб на компанията. В съседство, в Остин, беше построен нов завод за сглобяване на Tesla Model Y, който започна да работи в обозримо бъдеще с камиони Semi, пикапи Cybertruck, спортния автомобил Roadster от второ поколение и дори Optimus (Tesla Bot) - хуманоиден робот. По всяка вероятност Tesla ще сглобява там и роботизирани таксита, така че интегрирането на бизнеса в местната енергийна мрежа е важна задача за компанията.

Както обяснява Electrek, Tesla активно изгражда постоянни съоръжения за съхранение на електроенергия в Тексас, които ще помогнат за изравняване на сезонните колебания в потреблението. В жилищните райони се инсталират слънчеви панели и системи за съхранение на електроенергия. Един собственик на автомобил в Reddit призна, че неговият електромобил Tesla е издал препоръка да избягва зареждането между 15:00 и 20:00 часа през следващите дни. Това е точно повторение на препоръките на местния регулатор на електроенергийния сектор, който с оглед на настъпващия горещ сезон призова тексасците да ограничат потреблението на енергия през това време на денонощието. На другия ден рязко повишаване на потреблението на електроенергия в местната електропреносна мрежа вече е довело до аварийно изключване на шест електроцентрали. В същото време гражданите бяха посъветвани да настроят термостатите в домовете си на 26 градуса по Целзий или повече.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички