Електрическите автомобили Tesla започнаха да предупреждават собствениците си за пикови периоди в мрежата

Tesla активно изгражда постоянни съоръжения за съхранение на електроенергия в Тексас

Електрическите автомобили Tesla започнаха да предупреждават собствениците си за пикови периоди в мрежата | StandartNews.com

Електропреносната мрежа на Тексас стана печално известна през февруари миналата година, когато необичайно студени и ветровити условия в района оставиха без ток не само значителна част от домовете, но и някои производствени предприятия. Тази година електрическите автомобили Tesla започнаха да предупреждават собствениците си в Тексас да не ги зареждат в периоди на пикова консумация на електроенергия.

Известно е, че преди известно време в Тексас се премести не само главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск, но и самият щаб на компанията. В съседство, в Остин, беше построен нов завод за сглобяване на Tesla Model Y, който започна да работи в обозримо бъдеще с камиони Semi, пикапи Cybertruck, спортния автомобил Roadster от второ поколение и дори Optimus (Tesla Bot) - хуманоиден робот. По всяка вероятност Tesla ще сглобява там и роботизирани таксита, така че интегрирането на бизнеса в местната енергийна мрежа е важна задача за компанията.

Както обяснява Electrek, Tesla активно изгражда постоянни съоръжения за съхранение на електроенергия в Тексас, които ще помогнат за изравняване на сезонните колебания в потреблението. В жилищните райони се инсталират слънчеви панели и системи за съхранение на електроенергия. Един собственик на автомобил в Reddit призна, че неговият електромобил Tesla е издал препоръка да избягва зареждането между 15:00 и 20:00 часа през следващите дни. Това е точно повторение на препоръките на местния регулатор на електроенергийния сектор, който с оглед на настъпващия горещ сезон призова тексасците да ограничат потреблението на енергия през това време на денонощието. На другия ден рязко повишаване на потреблението на електроенергия в местната електропреносна мрежа вече е довело до аварийно изключване на шест електроцентрали. В същото време гражданите бяха посъветвани да настроят термостатите в домовете си на 26 градуса по Целзий или повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай