Експерт: Климатичната криза достигна точка, от която няма връщане

Промените си личат най-вече в океаните

Експерт: Климатичната криза достигна точка, от която няма връщане | StandartNews.com

Изследователи по климата смятат, че предупреждението за екстремни горещини в земните океани е преминало „точката, от която няма връщане“. По думите им, това се е случило още през 2014 г., съобщава The Guardian.

Те споделят нови доказателства, които подчертават пътя ни към климатична катастрофа – или по-скоро, че вече живеем в такава. „Екстремното изменение на климата е тук. То е в океана, а океанът е в основата на целия живот на Земята“, предупреди Кайл Ван Хутън, изследовател в Monterey Bay Aquarium и съавтор на ново проучване, публикувано в списание PLOS Climate.

Той и колегите му са разгледали данните за температурите, записани от 1920 до 2019 година. До 2015 г. температурите са надминали своя 50-годишен рекорд и са достигнали това, което изследователите наричат ​​„точката, от която няма връщане“.

„За глобалния океан 2014 г. беше първата година, която надхвърли 50-процентния праг на екстремна топлина“, пишат изследователите. А първите диви животни, които наистина усещат натиска, са видове като омари и миди в районите край североизточното крайбрежие на САЩ и Канада.

Изследването рисува опустошителна картина. И идва като предупреждение за това, което тепърва предстои.

„Океаните са от решаващо значение за разбирането на изменението на климата“, посочва професорът от Университета на Сейнт Томас Джон Ейбрахам пред вестника. „Те покриват около 70 процента от повърхността на планетата и поглъщат повече от 90% от топлината при глобалното затопляне“, обяснява той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай