Динамика и икономия от новото BMW 114d

Динамика и икономия от новото BMW 114d | StandartNews.com

Обикновено хората свързват марката BMW с всичко друго, но не и с икономичност. Това обаче беше валидно допреди няколко години. Напоследък баварската компания започна да се представя изключително добре и с производството на икономични двигатели и модели. Поредното доказателство е новото BMW 114d с 5 врати.

Колата е претърпяла доста еволюционни промени спрямо предходната версия на Серия 1. Отвън изглежда доста по-агресивно, а вътре комфортът и пространството са нараснали. Така най-малкият представител на BMW спокойно вече се цели не само в дамските, но и в мъжките сърца. Що се отнася до купето, мога смело да кажа, че това BMW изобщо не е малко, нищо че изглежда така. Четирима пътници биха могли да се возят без проблем, стига отзад да не сяда някой с ръст над 1.85 м. Но пък 2-3 компактни девойки се събират идеално. Мястото за багаж също е нараснало спрямо предишната версия - вече е 360 литра.

Освен всички положителни качества на баварската марка 114d притежава още едно - изключително икономичен двигател. 1589-кубиковият дизел определено трудно се съгласява да харчи. Вярно е, че мощността му е нехарактерна за BMW - 95 к.с. Но пък не е лесно човек да повярва, че са само толкова, особено ако се настъпят повечко. Независимо в кой от трите режима - ECO PRO, COMFORT или SPORT, колата изобщо не показва лакомия. След изминатите от мен близо 800 км, от които поне 750 на спортен режим, средният разход беше 5.5 литра. Според заводските си характеристики той трябва да бъде 4.1 литра, но едва ли тестовете там са правени при сериозно настъпване на газта. Трябва задължително да отбележа, че при градски условия 114d не пожела да "хапва" повече от 6 литра. За това помага и Auto Start/Stop системата, с която е оборудван автомобилът. Лично за мен показаният от колата разход си е направо страхотен, а в същото време динамика изобщо не липсваше, особено при по-ниски скорости от 100 км/ч. Също толкова добри думи мога да кажа и за окачването, което държи малкото BMW много стабилно, а в същото време возията е много приятна. Дори и при над 170 км/ч човек се чувства абсолютно сигурен в този автомобил, а управлението си остава много лесно дори и при по-големите виражи по магистралата. За още по-голяма сигурност 114d има и електронна стабилизираща система. Която може да се изключи, ако искате да се насладите напълно на задното предаване.

BMW 114d се предлага у нас и на доста добри цени. Базовата версия започва от 46 350 лв. с ДДС. Тестваната модификация, на която, според мен, нищо не й липсва, върви около 53 хил. лв. За задръстените от екстри модели тя може да скочи и до над 60 000, но пък всеки лев ще си заслужава. Все пак е BMW.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай