Делът на електромобилите с напрежение от 800 V ще се увеличи шест пъти до 2025 г.

Премиум електромобилите ще мигрират към 800V архитектура по-бързо, тъй като заможните клиенти ценят времето, а по-бързото зареждане е основна полза от прехода.

Делът на електромобилите с напрежение от 800 V ще се увеличи шест пъти до 2025 г. | StandartNews.com

Първоначално повечето електрически превозни средства използваха бордова мрежа с високо напрежение 400 V, тъй като това улесняваше интегрирането на станциите за зареждане в мрежовата инфраструктура. Много производители на автомобили вече започнаха да преминават към 800V, като се аргументират, че това ще намали времето за зареждане, но пазарният дял на електромобилите няма да надхвърли 12% дори през 2025 г.

Такива прогнози дават представителите на DigiTimes Research, които отбелязват, че през миналата година този дял не е надхвърлил 2%, така че все пак ще има известен напредък. Необходимостта от намаляване на времето, необходимо за зареждане на електромобила, диктува увеличаването на мощността, предавана към зарядните станции. Това може да се постигне чрез увеличаване на тока или повишаване на напрежението. Първият метод намалява ефективността на процеса чрез увеличаване на загубите във веригата; той също така изисква преминаване към по-дебели проводници, което увеличава не само цената на електрическите превозни средства, но и тяхната маса, което има отрицателно въздействие върху пробега.

По-високите напрежения могат да увеличат предаваната мощност, без да се увеличава напречното сечение на проводника, но изискват друга компонентна база отстрани на електромобила. Освен това някои бордови системи не могат да се превключват на по-високо напрежение и затова за захранването им ще са необходими допълнителни понижаващи преобразуватели. Накратко, като се имат предвид всички свързани с това трудности, анализаторите стигат до заключението, че електромобилите с бордово напрежение от 800 V няма да станат масови до 2030 г., а през 2025 г. делът им на първичния пазар няма да надхвърли 12 %.

Премиум електромобилите ще мигрират към 800V архитектура по-бързо, тъй като заможните клиенти ценят времето, а по-бързото зареждане е основна полза от прехода. Между другото, в рамките на Volkswagen именно Porsche и Audi се движат в челните редици на миграцията към 800-волтови платформи. Южнокорейските автомобилни производители са готови да въведат такова напрежение за масовите електромобили още сега. Китайските компании все още предпочитат да започнат миграцията с по-скъпи модели, американците и европейците в лицето на Stellantis и General Motors също мислят за това, докато лидерът на пазара Tesla засега се противопоставя на тази тенденция.

Както отбелязаха по-рано ръководителите на компанията, преходът към 800V напрежение е целесъобразен за по-големите електромобили и Tesla може да помисли за него в случай на Semi trucks и Cybertruck pickup в бъдещите поколения, но по-малките автомобили на марката засега ще останат ангажирани със стандарта 400V. Според ръководителите на Tesla преминаването към новия стандарт е свързано с твърде много разходи на ниво инфраструктура, въпреки че намалява цената на отделния електромобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай