Дефицитът на конзоли PlayStation 5 ще продължи и през тази година

Недостигът на чипове накара Sony отново да понижи прогнозата за продажбите си

Дефицитът на конзоли PlayStation 5 ще продължи и през тази година | StandartNews.com

Още с представянето на новата конзола PlayStation 5 от Sony, стана ясно, че ще има сериозни проблеми с нейните доставки. Компанията изпитва сериозен недостиг на чиповете, които се използват за електронната игра и желаещите да си я купят все още са много повече от наличностите на пазара.

За последното тримесечие на 2020 г. компанията е доставила 3,3 млн. бройки при общо 17,3 млн. от пускането си на пазара, става ясно от официалната информация. Това е значително по-малко от 20,2 млн. бройки, с които предишната конзола PS4 е успяла да се реализира на пазара за това време.

Поради тази причина Sony отчита 813,3 млрд. йени (7,09 млрд. щ. долара) приходи за своето подразделение за игри, което е по-малко от 883,2 млрд. йени (7,703 млрд. долара) за същото тримесечие на миналата година.

Финансовият директор на Sony Хироки Тотоки заяви в уебкаст за анализатори, че хората искат да купуват конзоли PS5, но партньорите не могат да доставят компоненти поради продължаващия недостиг на чипове. Sony очаква тази ситуация да продължи и през следващата година, което означава, че конзолите PS5 може да не се намират по-лесно, особено през първата половина на 2022 година.

Sony понижи прогнозата си за доставките на PS5 за фискалната година до 11,5 млн. броя, което е сериозен спад от 14,8 млн. броя, обявени по-рано. По този начин тя понижи прогнозата си за целогодишните приходи на своето подразделение Game & Network Services (G&NS) със 170 млн. йени (1,48 млрд. щ. долара).  Подразделението за игри на Sony е най-големият й източник на пари. На него се падат около една четвърт от общите й приходи и печалби през това тримесечие.

A тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай