Cloudflare съобщи за една от най-мощните DDoS атаки в историята

Хакерите успяват да изпращат до 15,3 милиона заявки в секунда

Cloudflare съобщи за една от най-мощните DDoS атаки в историята | StandartNews.com

Тази седмица компанията за интернет инфраструктура Cloudflare разкри, че е открила DDoS атака с максимална скорост от 15,3 милиона заявки в секунда. Една от най-големите наблюдавани някога HTTPS DDoS атаки беше засечена по-рано този месец и беше насочена към един от клиентите на Cloudflare, който използва сайта за пускане на криптовалути.

Съобщава се, че DDoS атаката е продължила само 15 секунди и е включвала ботнет от около 6000 компрометирани устройства от 112 държави. По данни на Cloudflare около 15% от трафика е от Индонезия. Голям е и трафикът от Русия, Бразилия, Индия, Колумбия и Съединените щати. Трябва да се отбележи, че това не е най-голямата атака на ниво приложение, регистрирана от Cloudflare, но е най-голямата, използваща HTTPS.

"HTTPS DDoS атаките са по-скъпи от гледна точка на необходимите компютърни ресурси поради по-високите разходи за установяване на сигурна криптирана TLS връзка. Следователно за нападателя е по-скъпо да извърши такава атака, а за жертвата - да й се противопостави. В миналото сме виждали много големи атаки чрез некриптирани HTTP връзки, но тази атака се отличава с размера на ресурсите, които са били необходими за осъществяването ѝ", се казва в изявление на Cloudflare.

Компанията също така отбеляза, че предимно "атаката произхожда от центрове за данни". Използвани са повече от 1300 мрежи в цял свят, като най-големият обем трафик идва от мрежите на германския доставчик Hetzner Online GmbH, колумбийската Azteca Communicaciones Colombia и френската OVH.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай