Четвърто самозапалване на електромобил Jaguar I-Pace в САЩ

Застрахователната компания признава пълното унищожаване на електромобила в резултат на пожара

Четвърто самозапалване на електромобил Jaguar I-Pace в САЩ | StandartNews.com

За четвърти пореден електромобил на Jaguar, който се самозапалва в САЩ, съобщава изданието Electrek. Специалистите споделят, че би трябвало всички компоненти на модела да са защитени от външно влияние, е т.нар просвет е цели 204 мм.

И въпреки, че самозапалването на автомобили с двигатели с вътрешно горене се случва, в момента общественото мнение е доста по-бдително към електрическите превозни средства. Както и Chevrolet Bolt EV, кросоувърът Jaguar I-Pace е оборудван с тягови батерии LG Energy Solution (LG Chem) във вариант с пакетно изпълнение.

Източник разказва за четвъртия известен случай на самозапалване на електромобил Jaguar I-Pace по време на паркиране. В този случай собственикът на автомобила от 2019 г. от Флорида е направил кратко пътуване през юни тази година, след като е заредил батерията през нощта, а след това е откарал кросоувъра вкъщи и го е прибрал в гаража. След известно време собственикът на автомобила чува силни трясъци от гаража и открива гъст дим, излизащ от помещението. След като изкарва автомобила от имота, собственикът на кросоувъра първо се свързва с техническата помощ на Jaguar, а след това се обажда на пожарната след появата на открит пламък. Пожарната успява да потуши открития огън, като залива електромобила със специална пяна, но дори и тогава дълго време се чува тревожно бучене изпод капака на автомобила.

Застрахователната компания признава пълното унищожаване на електромобила в резултат на пожара, а представителството в САЩ на Jaguar заявява необходимостта от провеждане на собствено разследване, но отказва да вземе "останките" на автомобила, позовавайки се на риска от вторично горене. В случая с изтеглянето от GM на всички Chevrolet Bolt EV, продадени в САЩ, са регистрирани 17 случая на пожар при подобни обстоятелства. Произведени са малко над 50 000 кросоувъра Jaguar I-Pace, а в четири случая е имало спонтанно запалване. Трудно е да се каже със сигурност дали това ще доведе до нова кампания за отзоваване, но публичността в медиите със сигурност ще допринесе за това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай