Британски учени предлагат да се изучават земетресения и течения с помощта на подводни интернет кабели

Учените успешно проверяват хипотезата си на примера на подводен кабел, свързващ Великобритания и Канада

Британски учени предлагат да се изучават земетресения и течения с помощта на подводни интернет кабели | StandartNews.com

Британски учени са публикували доклад, в който са описани нови методи за събиране на научни данни с помощта на оборудване, което ще прокарва оптични интернет кабели по дъното на океана, за да помага за откриване на земетресения и изследване на теченията.

Авторите на проекта отбелязват, че използването на подводни кабели за събиране на такива данни едва ли може да се нарече нова идея. Досега обаче е било възможно да се регистрира активността само по цялата дължина на кабела, докато новото в британската методология е измерването на показанията по отсечките на кабела между ретранслаторите, което позволява събирането на повече данни с по-висока точност.

Учените успешно проверяват хипотезата си на примера на подводен кабел, свързващ Великобритания и Канада. Дължината му е 5860 км, а разстоянията между ретранслаторите варират от 45 до 90 км. Тъй като в света се съобщава за поне 487 подводни кабела с обща дължина над 1,3 млн. км, сеизмолозите, които изучават подводните течения и подводните земетресения, ще имат на разположение много нови данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай