Неделя,

Британски учени предлагат да се изучават земетресения и течения с помощта на подводни интернет кабели

От: Кристиан Антонов -
487
Британски учени предлагат да се изучават земетресения и течения с помощта на подводни интернет кабели
A
A
A

Британски учени са публикували доклад, в който са описани нови методи за събиране на научни данни с помощта на оборудване, което ще прокарва оптични интернет кабели по дъното на океана, за да помага за откриване на земетресения и изследване на теченията.

Авторите на проекта отбелязват, че използването на подводни кабели за събиране на такива данни едва ли може да се нарече нова идея. Досега обаче е било възможно да се регистрира активността само по цялата дължина на кабела, докато новото в британската методология е измерването на показанията по отсечките на кабела между ретранслаторите, което позволява събирането на повече данни с по-висока точност.

Учените успешно проверяват хипотезата си на примера на подводен кабел, свързващ Великобритания и Канада. Дължината му е 5860 км, а разстоянията между ретранслаторите варират от 45 до 90 км. Тъй като в света се съобщава за поне 487 подводни кабела с обща дължина над 1,3 млн. км, сеизмолозите, които изучават подводните течения и подводните земетресения, ще имат на разположение много нови данни.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички