BMW представи THE ICON - 13-метрова електрическа лодка на подводни криле

Първият по рода си морски плавателен съд, задвижван от батерии, предлага пътуване без вредни емисии, съчетано с луксозен дизайн

BMW представи THE ICON - 13-метрова електрическа лодка на подводни криле | StandartNews.com

На Лазурния бряг в Кан автомобилният производител BMW заедно с производителя на моторни лодки TYDE представиха THE ICON - електрическа лодка на подводни криле с необичаен призматичен дизайн, нетипичен за водния транспорт. Въпреки че двигателите с вътрешно горене доминират в задвижването на морските съдове, BMW тръгна по различен път, като използва мощната електрическа задвижваща система и високоволтовите батерии от електрическите автомобили BMW i.

Първият по рода си морски плавателен съд, задвижван от батерии, предлага пътуване без вредни емисии, съчетано с луксозен дизайн. С дължина малко над 13 метра THE ICON достига максимална скорост от 30 възела (55 км/ч) благодарение на използването на подводни крила. При ускорение те повдигат корпуса на лодката над водата, като драстично намаляват съпротивлението и значително намаляват консумацията на енергия в сравнение с конвенционалните лодки.

Лодката се задвижва от двойка електрически двигатели с мощност 100 kW, захранвани от шест батерии BMW i3 с общ капацитет 240 kWh. Обхватът на плаване е повече от 50 морски мили (92,3 км). THE ICON беше представена в Порт дьо Кан, където лодкарите можеха да се насладят на ексклузивен саундтрак, написан от най-известния композитор на нашето време - Ханс Цимер.

THE ICON е реализиран от дизайнерите на Designworks, дъщерно дружество на BMW Group с офиси в Лос Анджелис, Мюнхен и Шанхай. Дизайнерският екип работи съвместно с производителя на лодки TYDE, за да създаде оригинален корпус, вдъхновен от оригами - японското изкуство за сгъване на хартиени фигури. Корпусът е широк 4,5 метра в кърмата и се стеснява към носа, за да наподобява клин отгоре.

Усещането за лекота пронизва цялото пространство, тъй като естествената светлина нахлува от всички страни, засилвайки впечатлението за пътуване с лодка и плаж на хоризонта. Седалките са проектирани така, че да се въртят на 360 градуса, за да увеличат максимално удоволствието от гледането на живописните гледки.

BMW също така предполага, че въртящите се седалки в кабината насърчават социалното взаимодействие и възможността да изберете своя спътник. Дори пултът за управление е разположен в центъра на кабината, сред въртящите се седалки на пътниците. Капитанът управлява лодката чрез гласови команди, като изисква подробна информация за състоянието на системите на лодката и прогнозата за времето. За навигация се използва 32-инчов сензорен дисплей с резолюция 6K. Разбира се, има и традиционни средства за управление като волана.

THE ICON е напълно готов за производство прототип от BMW, която въвежда екологични технологии и устройства с нулеви емисии на CO2 в морския транспорт. Лодката на подводни криле THE ICON поставя нов стандарт за безшумно и екологично водно превозно средство с нотка на лукс, отбелязват от компанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай