BMW показа кола, която може да сменя цвета си

Цветът може да зависи от времето или настроението на водача

BMW показа кола, която може да сменя цвета си | StandartNews.com

Автомобилният гигант BMW представи превозно средство с e-ink технология, което може да променя цветовете си в зависимост от времето и трафика или от настроението на водача. Това се случи по време на годишната конференция CES 2022 в Лас Вегас.

Новата функция още не е готова за масово производство. Тя обаче беше демонстрирана на живо с автомобил, наречен BMW iX Flow.

Самият оцветяващ материал се прилага като обвивка на каросерията на превозното средство, но работи точно както дисплеите с електронно мастило на четеца Kindle. Обвивката е с вградени милиони микрокапсули, всяка от които съдържа отрицателно зареден бял пигмент и положително зареден черен пигмент. В зависимост от настройката, прилагането на електрически заряд към материала кара белите или черните пигменти да се издигнат до върха на микрокапсулата, променяйки цвета на превозното средство за кратко време.

И въпреки че функцията засега позволява превключване само между два цвята, палитрата ввероятно ще бъде разширена. „Това дава на водача свободата да изразява различни аспекти на своята личност всеки път, когато сяда в колата си“, коментира Стела Кларк, ръководител на проекта BMW iX Flow.

Четете повече технологични новини в нашата специализирана рубрика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай