Производство на слънчеви батерии на Луната. Възможно ли е

НАСА посочва изграждането на инфраструктура на Луната и Марс като основен приоритет на космическата програма

Производство на слънчеви батерии на Луната. Възможно ли е | StandartNews.com

Blue Origin създаде работещ прототип на слънчеви клетки за бъдещи лунни мисии в рамките на проекта Blue Alchemist. Очаква се материалите, необходими за производството им, да се добиват директно от Луната, което открива голяма възможност за захранване на лунните мисии.

От 2021 г. насам компанията работи по проект за производство на слънчеви клетки и захранващи кабели от материали, които имитират лунния реголит. Очаква се материалите за производство на лунна енергия да са достъпни буквално навсякъде на Луната. Компанията вече е доказала приложимостта на технологията на всички етапи. Компанията твърди, че технологията Blue Alchemist може да се мащабира буквално до безкрайност.

Blue Origin се отнася много сериозно към процеса на разработване и използва симулации на реголит, който е "химически и минералогически еквивалентен" на този на Луната, като се вземат предвид съставът и структурата на суровините. Специален реактор демонстрира способността им да топят първо желязо, след това силиций и после алуминий, като използват електролиза на разтопения реголит за отделяне на тези елементи от свързания с тях кислород - такива вещества са често срещани на лунната повърхност. Важно е да се отбележи, че кислородът, който е от решаващо значение за задвижването и поддържането на живота, е само "страничен продукт" в процеса.

Кислородните мехурчета в един от реакторите демонстрират процеса на отделяне на метали и полуметали от кислорода. Геометрията на реактора, подходът за извличане на метали и изборът на материали ще осигурят устойчиво производство на Луната.

Разработената от фирмата транспортна подсистема придвижва и дозира материал, нагрят до над 1600 градуса по Целзий, в контролиран и енергийно ефективен процес. По този начин той издържа на високотемпературна среда със силно корозивни свойства.

Чистотата на произвеждания силиций е над 99,999 % - ниво, което позволява създаването на високоефективни слънчеви клетки. Компанията подчертава, че за производството на материал с такава чистота на Земята трябва да се използват силно токсични и дори взривоопасни вещества, докато технологичният процес, разработен за Луната, на практика е напълно екологичен.

За да се предпазят панелите от суровата лунна среда, ще е необходимо специално стъкло, което ще се произвежда на място от странични продукти - в противен случай слънчевите клетки ще издържат само няколко дни. Използването на стъкло от лунни странични продукти би осигурило на слънчевите клетки живот от над 10 години. Тъй като технологията е предназначена за производство на слънчеви панели с нулеви въглеродни емисии, тя вероятно ще бъде търсена и на Земята.

Екипът, работещ по проекта "Син алхимик", включва геолози, геохимици, електрохимици, металурзи, експерти по материали и електричество, както и много други учени - от специалисти по космически технологии до инженери по роботика. Лабораторията е оборудвана с най-съвременното оборудване за превръщане на реголита в слънчеви клетки и алуминиева тел, включително инструменти за изпитване на материалите за устойчивост на корозивни среди.

Според Blue Origin технологията на компанията съответства на изискванията на НАСА, която посочва изграждането на инфраструктура на Луната и Марс като основен приоритет на космическата програма.

Наскоро бе съобщено за друг проект, в който НАСА ще използва технологията на Blue Origin. В обозримо бъдеще космическият апарат "Фотон" на НАСА, предназначен за изучаване на магнитосферата на Червената планета, ще бъде доставен до Марс с ракетата "Ню Глен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай