Бившият изпълнителен директор на Twitter с ново приложение, което много прилича на Twitter

Засега Bluesky е само с покана

Бившият изпълнителен директор на Twitter с ново приложение, което много прилича на Twitter | StandartNews.com

Bluesky - ново приложение за социални медии изглежда толкова много като Twitter, че е почти трудно да се разграничат двете. Профилите, графиките и цветовете са почти идентични. Дори създателят е същият.

Но под капака Bluesky, разработен от съоснователя на Twitter и бивш изпълнителен директор Джак Дорси, е много различен.

Приложението, което стартира в затворена бета версия на iOS през февруари и на Android този месец, работи в децентрализирана мрежа, която предоставя на потребителите повече контрол върху това как се изпълнява услугата, как се съхраняват данните и как се модерира съдържанието.

През последните дни то придоби популярност сред журналисти, политици и известни личности. 

Bluesky нарича себе си „нова социална мрежа за микроблогинг“. С приложението потребителите могат да публикуват и следват кратки актуализации на времева линия, точно както биха направили в Twitter, макар и с някои разлики. В момента няма хаштагове – централна функция в Twitter – и няма директни съобщения.

Bluesky беше създадена независимо от Twitter, докато Дорси беше главен изпълнителен директор, но беше финансирана от компанията, докато не стана независима организация през февруари 2022 г. В туит, представящ идеята през 2019 г., Дорси каза, че също така планира да „изгради отворена общност около това, включително компании и организации, изследователи, лидери на гражданското общество“, но предупреди, че „това няма да стане за една нощ“.

Според data.ai, Bluesky е бил изтеглена повече от 375 000 пъти от Apple App Store и списъкът с чакащи продължава да бъде залят от заявки за регистрация. В Google Play Store Bluesky е описан като изтеглен повече от 100 000 пъти. (За сравнение, Twitter съобщи, че има повече от 200 милиона монетизируеми ежедневни активни потребители миналата година, преди Мъск да завърши придобиването си.)

Засега Bluesky е само с покана, тъй като увеличава поддръжката за внедряването на своята мрежа. Съществуващите потребители получават един код за покана, който да споделят с някого на всеки две седмици, в които са в приложението. Не е изненадващо, че усещането за ексклузивност се харева към вълнението от присъединяването към Bluesky.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай