Безпилотните автомобили трудно разпознават деца

Учените установили също така, че точността на разпознаване на хора с тъмна кожа значително намалява в условия на слаба светлина и нисък контраст

Безпилотните автомобили трудно разпознават деца | StandartNews.com

Разработчиците на системи за автономно шофиране твърдят, че техният софтуер разпознава еднакво добре светлокожи възрастни, деца и тъмнокожи пешеходци. Проучване на учени от Кралския колеж в Лондон обаче установи, че това не е съвсем вярно.

Изследователите са тествали осем системи за разпознаване на пешеходци, базирани на невронни мрежи. В тях са използвани повече от 8000 изображения на пешеходци. Оказало се, че системите за разпознаване на пешеходци са с 20% по-добри в разпознаването на възрастни, отколкото на деца. Освен това софтуерът е със 7,5% по-точен при разпознаването на светлокожи хора, отколкото на тъмнокожи пешеходци. Според изследователите проблемът с разпознаването на тъмнокожи хора се състои в това, че системите за автономно шофиране се обучават предимно на изображения на светлокожи хора.

"Въпреки че въздействието на несправедливите системи за изкуствен интелект е добре документирано - от алгоритми за изкуствен интелект, които дават предимство на кандидати мъже при наемане на работа, до алгоритми за лицево разпознаване, които са по-малко точни при разпознаването на тъмнокожи жени, отколкото на бели мъже, опасностите, които могат да представляват безпилотните автомобили, са големи. В миналото на малцинствата може да са били отказвани жизненоважни услуги, но сега те могат да бъдат изправени пред сериозни наранявания", казва д-р Дзие Джан, един от авторите на проучването.

Учените установили също така, че точността на разпознаване на хора с тъмна кожа значително намалява в условия на слаба светлина и нисък контраст. Това може да доведе до опасни ситуации при използването на системи за разпознаване на пешеходци, базирани на изкуствен интелект, през тъмната част на денонощието. Производителите на автомобили не разкриват подробности за софтуера, използван за разпознаване на пешеходци. Изследователите обаче казват, че тези алгоритми обикновено са изградени на базата на същите системи с отворен код, които са били тествани в проучването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай