Авиокомпании се притесняват, че 5G ще повлияе на комуникациите им

Летища и РВД в САЩ настояват новите мрежи да се изграждат на минимум 4 км от терминалите

Авиокомпании се притесняват, че 5G ще повлияе на комуникациите им | StandartNews.com

Главните изпълнителни директори на редица американските авиокомпании и специалисти от ръководство на въздушното движение предупреждават, че новите 5G мрежи могат да причинят смущения в комуникационните им системи. Това според тях може да доведе до редица проблеми. Решението е мрежите да се ограничат извън периметъра на летищата – на разстояние между 3 и 5 км.

Ръководителите на авио превозвачите помолиха американските власти да „предприемат всички необходими действия“, за да гарантират сигурност. Според тях 5G оборудването трябва да е разположено далеч от летището, за да няма смущения в комуникациите.

С официално писмо, изпратено до президента Байдън, ръководителите на въздушното движение и представители на авиокомпаниите предупреждават, че смущенията в инструментите на самолетите могат да приземят или изложат на опасност повече от 1100 полета и 100 000 пътници всеки ден.

Проблемът е, че част от комуникациите на самолетите в САЩ, минават през честоти, близки до тези на 5G в страната. На много места в Съединените щати все още работи основно 4G LTE мрежа, а новото поколение мрежи трябва да бъде пуснато съвсем скоро и в зоните около летищата.

Писмото идва, след като FAA заяви в неделя, че е разрешило приблизително 45% от флота на търговските самолети на САЩ да извършват кацания при ниска видимост на летищата, където ще бъде разгърната новата 5G услуга.

Мобилните оператори планираха да пуснат модернизираните си 5G мрежи в началото на януари, но се съгласиха на двуседмично отлагане, подчинявайки се на натиска от Федералната авиационна администрация и авиокомпаниите. Забавянето беше поискано поради опасения, че 5G сигналите, които изпълват C-обхватния спектър, а не други ефирни вълни, които вече се използват за 5G услуги, могат да попречат на радиовисотомерите. Те също ползват подобни сигнали, за да измерват колко далеч над земята има самолет във всеки един момент.

A тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай