Apple ще ощети Facebook с 10 милиарда щ. долара през 2022 година

Акциите на социалната мрежа се сринаха с над 20% най-вече заради новината за по-малкото активни потребители

Apple ще ощети Facebook с 10 милиарда щ. долара през 2022 година | StandartNews.com

Активирането на специална допълнителна настройка за актуалните модели iPhone на пазара направи така, че притежателите им да не бъдат таргетирани от рекламите в най-голямата социална мрежа. Въпреки недоволството на Facebook Apple не се отказа и „защити“ своите клиенти.

На събитието покрай обявяването на годишните финансови резултати, от Meta, собственика на Facebook, обявиха, че действието ще доведе до пропуснати ползи в размер на над 10 млрд. долара през 2022 година. Ограничаването на проследяването на потребителите от платформи и приложения в други приложения и уебсайтове е възпрепятствало много рекламодатели от това да изхарчат парите си през социалната мрежа.

Акциите на социалната мрежа се сринаха с над 20% най-вече заради новината за по-малкото активни потребители от очакваното, но финансовите резултати също не бяха блестящи. Facebook отчете приходи в размер на 33,67 млрд. долара и въпреки че те бяха по-високи от очакваните, печалбата на акция не отговори на очакванията на анализаторите. Фейсбук, преименуван на Meta, предложи и по-ниски насоки за първото тримесечие на 2022 г., като заяви, че ще очаква около 27-29 млрд. долара приходи, което е по-малко от очакванията за 30 млрд. долара (чрез CNBC).

Facebook прехвърли вината за по-слабите си резултати през изминалото тримесечие върху стъпките, предприемани от Apple за подобряване на защитата на личните данни на потребителите. Най-вече рамката на Apple за прозрачност на проследяването на приложенията (App Tracking Transparency - ATT), която изисква от приложенията да искат разрешение от потребителите, преди да ги проследяват в други приложения и уебсайтове, оказва негативно влияние върху бизнеса на Facebook, твърди главният оперативен директор на компанията Шерил Сандбърг по време на разговора за приходите.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай