Понеделник,

Apple ще ощети Facebook с 10 милиарда щ. долара през 2022 година

От: Кристиан Антонов -
Apple ще ощети Facebook с 10 милиарда щ. долара през 2022 година
A
A
A

Активирането на специална допълнителна настройка за актуалните модели iPhone на пазара направи така, че притежателите им да не бъдат таргетирани от рекламите в най-голямата социална мрежа. Въпреки недоволството на Facebook Apple не се отказа и „защити“ своите клиенти.

На събитието покрай обявяването на годишните финансови резултати, от Meta, собственика на Facebook, обявиха, че действието ще доведе до пропуснати ползи в размер на над 10 млрд. долара през 2022 година. Ограничаването на проследяването на потребителите от платформи и приложения в други приложения и уебсайтове е възпрепятствало много рекламодатели от това да изхарчат парите си през социалната мрежа.

Акциите на социалната мрежа се сринаха с над 20% най-вече заради новината за по-малкото активни потребители от очакваното, но финансовите резултати също не бяха блестящи. Facebook отчете приходи в размер на 33,67 млрд. долара и въпреки че те бяха по-високи от очакваните, печалбата на акция не отговори на очакванията на анализаторите. Фейсбук, преименуван на Meta, предложи и по-ниски насоки за първото тримесечие на 2022 г., като заяви, че ще очаква около 27-29 млрд. долара приходи, което е по-малко от очакванията за 30 млрд. долара (чрез CNBC).

Facebook прехвърли вината за по-слабите си резултати през изминалото тримесечие върху стъпките, предприемани от Apple за подобряване на защитата на личните данни на потребителите. Най-вече рамката на Apple за прозрачност на проследяването на приложенията (App Tracking Transparency - ATT), която изисква от приложенията да искат разрешение от потребителите, преди да ги проследяват в други приложения и уебсайтове, оказва негативно влияние върху бизнеса на Facebook, твърди главният оперативен директор на компанията Шерил Сандбърг по време на разговора за приходите.

А тук ще намерите още технологични новини!


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички