Неделя,

Apple ще бъде принудена да отвори своята система за безконтактно плащане за трети страни

От: Кристиан Антонов -
277
Apple ще бъде принудена да отвори своята система за безконтактно плащане за трети страни
A
A
A

Apple е известна с нежеланието си да допуска конкуренти или трети страни в своята екосистема и досега Apple Pay, която позволява да плащате на терминали с едно докосване, беше изцяло под неин контрол. Европейските антитръстови служители вече се подготвят да нарушат това положение, като предоставят на други компании достъп до функцията за профилиране на устройствата на Apple.

Както обяснява Bloomberg в последната си публикация, Apple вече обмисля да разреши на приложения на трети страни да приемат плащания на устройствата на марката чрез NFC. Все още не се говори за извършване на плащане, но функцията с NFC вече може да се използва за сканиране на информация от всякакви етикети и за отключване на електронни ключалки. Постепенно антитръстовите органи на ЕС могат да накарат Apple да отвори напълно инфраструктурата NFC в своите устройства.

Засега е възможно да извършвате плащания чрез Apple Pay само с помощта на фирменото приложение. Първоначално Apple твърдеше, че тази изключителност е свързана със сигурността и поверителността. Някои източници смятат, че комисионите от тази услуга носят на Apple до 1 милиард долара годишно. По общите стандарти това не е голяма сума за компанията, тъй като само в сегмента на услугите тя генерира поне 20 млрд. долара на тримесечие.

Въпреки това безконтактните плащания придобиват все по-голяма популярност и в САЩ вече до 20 % от всички трансакции с карти Visa са безконтактни. След няколко години този дял може да нарасне неколкократно, а приходите на Apple ще се увеличат пропорционално. Компанията не желае да се откаже от възможността сама да печели пари от безконтактни транзакции. Въпреки това, като се има предвид историята на конфронтацията между Apple и антитръстовите органи, е само въпрос на време компанията да либерализира условията за достъп до NFC на своите устройства.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Apple Apple Pay

Още от категорията