Apple представи 20-ядрения процесор за настолни компютри M1 Ultra

M1 Ultra дебютира в представения днес настолен компютър Mac Studio

Apple представи 20-ядрения процесор за настолни компютри M1 Ultra | StandartNews.com

По време на днешното си събитие, Apple представи нов процесор в семейството M1 - 20-ядрения M1 Ultra. Той предлага най-високата производителност в семейството и е предназначен за използване в изцяло новите работни станции Mac Studio.

Ключова характеристика на M1 Ultra е архитектурата UltraFusion. С нея Apple е комбинирала два чипа M1 Max в един огромен процесор. Това е възможно благодарение на предварително инсталираната в M1 Max междупроцесорна връзка. В резултат на това M1 Ultra удвоява производителността на M1 Max: новият процесор разполага с 20 CPU ядра (16 производителни и 4 енергийно ефективни), 64 GPU ядра и 32-ядрен AI ускорител.

Архитектурата UltraFusion включва свързване на двата процесорни чипа с помощта на полупроводникова подложка с повече от 10 000 връзки, преминаващи през нея. Именно този подход позволи на Apple да получи един-единствен гигантски чип със 114 милиарда транзистора, който въпреки съставния си характер се разпознава от целия софтуер като един процесор.

Apple твърди, че производителността на M1 Ultra е осем пъти по-висока от тази на обикновения M1. Нещо повече, по време на представянето компанията посочи, че M1 Ultra предлага 90% по-добра производителност в сравнение с Core i9-12900K при същата консумация на енергия. А максималната консумация на енергия на M1 Ultra е със 100 W по-ниска от тази на процесора на Intel. Не бива обаче да забравяме, че всички процесори от семейството Apple M1 са базирани на архитектурата ARM и се произвеждат по технологичния процес TSMC N5.

Що се отнася до вградената графика на M1 Ultra, според Apple нейната производителност е сравнима с тази на GeForce RTX 3090 при консумация, която е с 200 W по-ниска.

Пропускателната способност на паметта на M1 Ultra е увеличена до 800 GB/s, което е с около един порядък по-бързо от двуканалната памет DDR5-4800. Максималното количество памет, поддържано от M1 Ultra, е 128 GB, от които вграденият графичен процесор може да поеме до 48 GB.

M1 Ultra дебютира в представения днес настолен компютър Mac Studio, който представлява работна станция с компактен дизайн. Както посочва производителят, тези компютри ще бъдат подходящи за разработчици, художници и професионалисти в областта на видеото, като им предлагат в пъти по-добра производителност от познатия 28-ядрен Mac Pro. Може да се предположи, че в бъдеще M1 Ultra ще намери място и в бъдещите компютри от серията Mac Pro, но самата Apple не е казала нищо за подобни планове.

Повече технологични новини може да прочетете тук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай