Американският съд прекратява изпитателния срок за ZTE

Смекчването на санкциите веднага наведе някои анализатори към облекчаване на положението и с Huawei

Американският съд прекратява изпитателния срок за ZTE | StandartNews.com

Петгодишната пробация на китайския производител на телекомуникационно оборудване ZTE в САЩ приключи - тя беше наложена през 2017 г., когато компанията се призна за виновна в нарушаване на търговските санкции.

Решението, постановено на 22 март от окръжния съдия на Тексас Ед Кинкейд, беше отговорът на американската Темида на твърденията на ZTE за визова измама в САЩ. Компанията можеше да бъде призната за виновна за нарушаване на условията на изпитателния срок и да ѝ бъдат наложени допълнителни глоби. Съдия Кинкейд обаче постанови, че ZTE може да продължи изпитателния срок, и тъй като той изтичаше в същия ден, компанията на практика го прекрати. Санкцията беше наложена, след като китайският производител се призна за виновен в нарушаване на търговските санкции срещу Иран - чрез дъщерните дружества на ZTE в страната са били доставяни американски компоненти за маршрутизатори, комутатори, сървъри и мобилни телефони.

Съдията се произнася в полза на дружеството, въпреки че отбелязва, че счита неотдавнашните обвинения срещу него във визова измама за "верни". По-рано стана ясно, че бившият ръководител на изследователското звено на компанията в Ню Джърси и професор от Технологичния институт в Джорджия са се сговорили да осигурят влизането в САЩ на китайски служители с визи J-1, които се издават за обучение и работа в образователни институции. Затова съдията призова правителството да започне гражданско или наказателно производство срещу ZTE.

ZTE, която временно спря търговията с акциите си на Хонконгската фондова борса, възобнови търговията след положителното решение на съда в САЩ. Компанията също така публикува официално изявление, в което обявява спазването на закона за "крайъгълен камък на стратегическото си развитие".

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай