Amazon предприема съдебни действия срещу фалшиви коментари

През последната година и малко той изхвърли стотици продавачи от платформата си за нарушаване на правилата

Amazon предприема съдебни действия срещу фалшиви коментари | StandartNews.com

Amazon предприема съдебни действия срещу администраторите на над 10 000 групи във Facebook, които според тях улесняват фалшивите отзиви за продукти на тяхната платформа, като обещават пари или безплатни продукти в замяна на отзивите. Смята се, че групите са отговорни за такива в сайтовете на Amazon в САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция, Италия, Испания и Япония, обяви компанията. Само една такава група, наречена „Преглед на продуктите на Amazon“, има над 43 000 членове.

Гигантът на електронната търговия има добре документиран проблем с фалшивите отзиви, който става все по-неотложен, тъй като продавачите на пазара на трети страни съставляват все по-голям дял от продажбите на неговата платформа. Компанията се бори с тези неавтентични отзиви от години, предприемайки правни действия срещу брокерите, които помагат за улесняването им, както и срещу продавачите на Amazon, които ги купуват. В съобщение до пресата компанията казва, че има над 12 000 служители по целия свят, които работят за предотвратяване на измами и злоупотреби на нейната платформа, което включва фалшиви рецензии, и казва, че е докладвала над 10 000 фалшиви групи за рецензии от 2020 г. насам.

Amazon казва, че използва комбинация от „модерна технология, експертни изследователи и непрекъснато наблюдение“, за да открие фалшиви отзиви за своята услуга. През последната година и малко той изхвърли стотици продавачи от платформата си за нарушаване на правилата, включително популярни марки като RavPower и Aukey. Компанията твърди, че проактивно е спрял над 200 милиона предполагаеми фалшиви отзиви през 2020 г.

 „Нашите екипи спират милиони подозрителни отзиви, преди да бъдат видени от клиентите, а това съдебно дело отива една крачка напред, за да разкрие извършителите, работещи в социалните медии“, каза вицепрезидентът на Amazon за продажба на партньорски услуги Дхармеш Мехта. „Проактивните правни действия, насочени към лошите участници, са един от многото начини, по които защитаваме клиентите, като държим нелоялните участници отговорни.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай