Amazon подготвя домашен робот с мощен изкуствен интелект

Усъвършенстваният Astro, базиран на Burnham, ще работи с големи езикови модели и други усъвършенствани алгоритми за изкуствен интелект

Amazon подготвя домашен робот с мощен изкуствен интелект | StandartNews.com

Amazon работи по таен проект с кодово име Burnham - това ще бъде усъвършенствана версия на робота Astro с "интелигентен и разговорен гласов интерфейс", пише Business Insider, позовавайки се на свои източници.

Усъвършенстваният Astro, базиран на Burnham, ще работи с големи езикови модели и други усъвършенствани алгоритми за изкуствен интелект - това ще помогне на машината да свикне с контекста на семейното домакинство и да действа в съответствие с него. Софтуерната платформа ще запомня видяното и наученото и впоследствие ще може да влиза в диалог със собственика.

Например роботът ще може да разпознае горяща готварска печка или отворен кран, да открие собственика в къщата и да го информира. Той ще знае кога човек е паднал и, ако е необходимо, ще се свърже със службите за спешна помощ. Роботът ще помага да се намерят липсващи ключове в апартамента, ще проверява дали прозорецът е бил оставен отворен през нощта и ще следи дали детето е довело приятели вкъщи от училище. Всички тези задачи могат да бъдат решени до известна степен с помощта на устройства за интелигентен дом, но за тях са необходими няколко устройства и сценарии, докато новият Astro ще прави всичко сам.

Amazon е направила възможно роботът да решава и по-сложни задачи. Например той открива счупено стъкло на пода, знае, че то представлява заплаха за собственика, и определя приоритета за отстраняването му, така че никой да не стъпи върху стъклото - по същество идентифицира проблеми и ги решава. Въпреки това технологията на Burnham все още не е готова за пазара и Amazon признава, че все още има много работа за вършене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай