Amazon иска да запълни товарните си полети с поръчки от трети страни

През 2016 г. Amazon започна да придобива собствена флотилия от самолети, за да разработи услуга за експресни доставки за клиентите на своите онлайн магазини

Amazon иска да запълни товарните си полети с поръчки от трети страни | StandartNews.com

Както обяснява Bloomberg, позовавайки се на свои добре осведомени източници, предизвиканият от пандемията бум на електронната търговия е изправил Amazon пред предизвикателството да оптимизира разходите за експлоатация на корпоративния си автопарк, който се използва за експресна доставка на стоки в САЩ и Европа. Полагат се усилия за премахване на празните полети, а Amazon дори е готов да превозва товари на трети страни.

Според източник гигантът за онлайн търговия на дребно напоследък наема мениджъри по логистика с опит в областта на въздушния транспорт. За да използва оптимално корпоративния си флот от около 100 самолета в Европа и САЩ, Amazon възнамерява да приема за превоз пратки от трети страни. Например предлага да се превозват ананаси от Хаваите и местна риба от Аляска, за да се избегнат празни полети.

През 2016 г. Amazon започна да придобива собствена флотилия от самолети, за да разработи услуга за експресни доставки за клиентите на своите онлайн магазини. Тези услуги позволяват на собствената логистична услуга на Amazon да съществува съвместно с UPS и FedEx, тъй като интернет гигантът използва малки регионални летища в близост до собствените си логистични центрове в САЩ. Известно е, че Amazon е инвестирала в инфраструктурата на такива летища. Пандемията рязко увеличи търсенето на доставки на стоки от онлайн магазини, но сега подобрената епидемиологична ситуация се наслагва върху влошените макроикономически условия и потребителите започват да пестят пари, като се въздържат от много покупки.

Amazon се опитва да преодолее тези лоши времена, като поддържа собствен логистичен парк. Въпреки това някои източници съобщават, че компанията е готова да не поднови договорите за лизинг на някои от експлоатираните от нея товарни самолети. През септември броят на полетите им нараства най-ниско от началото на пандемията. Въпреки това някои дестинации все още развиват своите услуги: през октомври Amazon обяви, че от следващата година ще увеличи флота си от товарни самолети до Хаваите с десет единици. Конкурентът FedEx очаква да намали разходите си с 3,7 млрд. долара през следващата година и да използва софтуер за оптимизиране на логистиката си, така че проблемите на Amazon в тази област не са уникални. Джеф Безос също така е готов да отдаде под наем складовите си площи и да съкрати работната си сила с 10 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай