Аерокосмическата компания Virgin Orbit обяви фалит

Съобщава се, че компанията е подала молба по глава 11 от Кодекса за банкрутите на САЩ, като след реорганизацията бизнесът може да бъде продаден, ако бъде намерен купувач.

Аерокосмическата компания Virgin Orbit обяви фалит | StandartNews.com

Virgin Orbit, собственост на британския милиардер Ричард Брансън, подаде молба за обявяване в несъстоятелност в окръжния съд на САЩ в Делауеър, като обясни това решение с невъзможността да осигури дългосрочно финансиране, за да продължи дейността си. Миналата седмица Virgin Galactic обяви, че ще прекрати дейността си и ще съкрати 85% от работната си сила.

Съобщава се, че компанията е подала молба по глава 11 от Кодекса за банкрутите на САЩ, като след реорганизацията бизнесът може да бъде продаден, ако бъде намерен купувач. "Смятаме, че процесът по Глава 11 е най-подходящият начин за идентифициране и приключване на ефективна и най-изгодна продажба", заяви главният изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт.

Към 30 септември миналата година Virgin Orbit имаше активи на обща стойност 243 млн. долара и дълг от 153,5 млн. долара. Компанията беше създадена през 2017 г. от другото предприятие на Брансън за космически туризъм Virgin Galactic. Virgin Orbit излезе на борсата през 2021 г., но набраните инвестиции бяха с 255 млн. долара по-малко от планираното. Неуспешно изстрелване на ракета от Великобритания през януари тази година тласна компанията към фалит. Ракетата LauncherOne не успя да достигне проектираната си орбита и изпрати полезен товар под формата на разузнавателни спътници на САЩ и Обединеното кралство в океана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай