Огромна промяна за Аерофлот

Авиокомпанията ще получи държавна субсидия в размер на 8 млрд. рубли за замяната на вноса на SAP

Огромна промяна за Аерофлот | StandartNews.com

В рамките на две години "Аерофлот" ще премине от германското ERP решение към руското 1С, което беше внедрено през 2012 г., от напускащи служители в немската SAP. Инвестицията ще възлезе на около 1 млрд. рубли, съобщава "Ведомости", като се позовава на свои източници. Представител на "Аерофлот" е потвърдил пред изданието, че на базата на SAP "почти всички вътрешни бизнес процеси на авиокомпанията са автоматизирани".

Аерофлот разполага с обширна ИТ платформа, базирана на SAP (Германия), Sabre (САЩ) и Lufthansa Systems (Германия), според Паспорта на програмата за развитие на иновациите през 2022 г. Ключовите ИТ системи включват Sabre AirVision Schedule Manager (разписания на полетите), AirVision Revenue Optimizer (управление на натоварването на търговската мрежа), ATPCo (обработка на информацията за тарифите и разпространението ѝ до глобалните резервационни системи), ASKAR (автоматичен анализ на пазара на тарифите на превозвачите), IRIS (защита на целостта на приходите) и др.

В паспорта се посочва, че ще бъдат осъществени над 40 инициативи за въвеждане на местни софтуерни продукти, включително ключови системи за управление на бизнес процесите в авиокомпаниите, офис приложения, системен софтуер и специализирани ИТ решения за авиационната индустрия. "Цялостният подход към заместването на вноса на софтуер ще доведе до постигане на целевия дял на разходите за местен софтуер в съответствие с директивите на руското правителство от 70% до 2024 г.", се посочва в документа.

През август 2022 г. Аерофлот обяви актуализирана стратегия за цифрова трансформация. В същото време бе съобщено, че Съветът на директорите е одобрил условията на 5-годишен договор с ООО "РТ-Транском" и АО "Сирена Травел" за услуги по разработване и поддръжка на автоматизирана информационна система за отпушване на въздушни превози (АИС ОВП). Според "Ведомости" актуализираната стратегия предвижда замяната на 84 чуждестранни софтуерни продукта с руски софтуер до края на 2024 г., като делът на разходите през 2022-2024 г. ще бъде 80%, а до 2030 г. - 100%.

Един от събеседниците на "Ведомости" твърди, че авиокомпанията ще получи държавна субсидия в размер на 8 млрд. рубли за замяната на вноса на SAP. Дъщерните дружества на Аерофлот са започнали да внедряват решенията на 1С преди компанията майка. "Победа" обяви създаването на ERP система, базирана на решенията на 1С, през декември 2020 г. "Россия" започна разработването на подобна система през ноември 2021 г. През 2022 г. "Аерофлот" замени системата за резервиране на самолетни билети Sabre с руската Leonardo.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай