$25 млн. за троянския кон на Майкрософт

Стивън Елоп си тръгва от Нокиа със златен парашут

$25 млн. за троянския кон на Майкрософт | StandartNews.com

Хелзинки. 25,4 милиона долара обезщетение ще получи изпълнителният директор на Нокиа Стивън Елъп, след като напусне поста си, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Той се оттегля, тъй като Майкрософт купи бизнеса на финландската компания с мобилни телефони.

В тази сума влизат обезщетения, заплати и акции за 19 млн. долара. 70% от разходите за Елоп ще поеме Майкрософт, а останалата част ще плати Нокиа. Случаят потвърждава тезата, че Елоп е изиграл ролята на троянски кон за софтуерния гигант. Той дойде в Нокиа именно от Майкрософт, като при този трансфер получи 6,2 милиона долара от Редмънт. Още с неговото постъпване мнозина анализатори твърдяха, че той е троянски кон и целта му е да подготви компанията за изгодно поглъщане от Майкрософт.

Събитията след това потвърждават подобна теза - Елоп насочи Нокиа към платформа Уиндоус фон, свеждайки я до малък играч на пазара за смартфони. В крайна сметка Майкрософт погълна телефонния бизнес на финландската компания за сумата от 7,2 милиарда долара.

Съгласно условията на сделката след нейното финализиране Стивън Елоп ще напусне Нокиа и ще оглави подразделението за мобилни телефони на Майкрософт в ролята на изпълнителен вицепрезидент по устройства и услуги в корпорацията. Неговото име се посочва и като евентуален бъдещ изпълнителен директор на Майкрософт след решението на Стив Балмър да се оттегли от заемания пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай