Зрелищен арест в Брюксел, убиецът още се крие (ВИДЕО)

Зрелищен арест в Брюксел, убиецът още се крие (ВИДЕО) | StandartNews.com

Зрелищните арести на джихадисти в Брюксел днес се завъртяха и в интернет. Както е известно, специалните части атакуваха брюкселското предградие Молнбек - дом на клетки на ИД, Тям са живяли организаторът на кървавите атентати в Париж и поне двама от камикадзетата. Тежко въоръжени обкръжиха поне за три часа къща в квартала. Снайперисти дебнеха от околните покриви. Както се вижда, арест имаше и на улицата.

Чуха се две леки експлозии, но според кмета на Моленбек няма жертви. Официално обаче от белгийската прокуратура опровергаха, че сред задържаните е Абдесалам Салах, считаният за шофьор на джихадистите и вероятно единственият оцелял стрелец от осмината. Именно той е наел Фолксваген Поло, намерен до театър "Батаклан", където бяха убити 89 души. Абдесалам Салах беше спрян за проверка заедно с още двама в събота сутрин, но пуснат.

По-рано всички съобщиха, че Салах е арестуваният в обградената къща, но реално никой не видя лицето му, тъй като беше покрито от полицаите.

Неговият брат Брахим е сред стрелците в Париж, които се взривиха, след като изстреляха всички амуниции. Арестуван беше и третият брат Мохамед, Но полицията го пусна, тъй като засега няма данни за съпричастност към атентатите.

Той беше сред петимата освободени от седем арестувани в Париж. Останалите двама останаха с обвинения в участие в терористична група.

Френската полиция поиска вече Моленбек да премине под контрола на ЕС, тъй като белгийските униформени на практика са го предали на клетките на ИД. Предградието е домът и на белгийския джихадист Абделхамид Абауд, който е мозъкът зад атентатите в Париж. Свързан е и с още два неуспешни опити за кървави атаки в Европа. Абауд избяга в Сирия, след като беше издирван за планирано убийство на полицаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай