Журналист: Антибългаризмът в Македония се засилва

Антибългарската кампания не само че не стихва, но напредва – влиза в друга фаза

Журналист: Антибългаризмът в Македония се засилва | StandartNews.com

За 10 януари президентът Румен Радев е свикал Консултативния съвет за национална сигурност заради Република Северна Македония. Там ще се обсъжда позицията на България по повод започването на преговори между Скопие и Европейския съюз. Междувременно става ясно, че бесовете в РСМ по отношение на България се ожесточават в последно време.

"Очакват се много неща от Консултативния съвет и президента Румен Радев за бързото разрешаване на въпроса за правата на българите в Македония. Почти всички надежди са вложени в този съвет, от който да има заключения и констатации, които да отворят пътя за разрешаване на въпросите между македонските българи и македонците", каза пред БНТ журналистът Владимир Перев.

Журналистът коментира, че следи внимателно пресата и телевизията в Скопие и е забелязал, че антибългарската кампания не само че не стихва, но напредва – влиза в друга фаза. Вече официално се търсят права на македонците в българската Конституция.

"Срещата между премиерите на България и Република Северна Македония не дава надежда, че нещата ще се променят скоро", констатира Перев.

Междувременно от партията на Слави Трифонов заявиха категорично, че при тях няма промяна в позицията по темата Северна Македония. Позицията на България остава върху една основна и сериозна база – декларацията на 44-я парламент, рамковата позиция на Министерския съвет и позицията на БАН, заяви пред БНТ Димитър Гърдев от "Има такъв народ".

"Остава позицията България да има гаранции. Правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат защитени – в един европейски контекст. Македонското общество - техният парламент, трябва да бъдат напълно готови за това, което представлява Европейският съюз и основните базови ценности, а именно – защитата от дискриминация. Второто – запазването и защитата на човешките права", допълни Димитър Гърдев.

Според него, когато се говори за взаимоотношенията със Северна Македония, това са взаимоотношения между партньори и няма форма на натиск. В този смисъл поставените въпроси от г-н Трифонов са абсолютно релевантни и нормални, уточни Гърдев.

"Няма никаква промяна и никакви притеснения в коалицията относно Република Северна Македония, коалицията гледа в една посока по темата", категоричен е Гърдев.

Той разясни, че не трябва да има никакво преподписване на Договора за приятелство, а категорични гаранции за спазване на правата на българските граждани в Република Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай